Hlavní obsah

V Brně budou příští rok vysázeny stovky nových stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Několik stovek nových stromů se příští rok zazelená v brněnských ulicích, parcích i na sídlištích. V úterý při oslavách 190. výročí parku Denisovy sady to oznámili ředitel Veřejné zeleně města Brna Jozef Kasala a náměstek brněnského primátora Martin Ander.

Článek

Město a městské části do obnovy a rozšíření veřejné zeleně investují desítky miliónů korun, část by mohla zaplatit Evropská unie.

V ulicích Brna, vyjma parků, je asi 18 000 stromů. Zhruba polovina z nich je podle Kasaly ve špatném stavu, rok od roku tak rostou především investice do údržby. Příští rok by to mohlo být až 50 miliónů korun, odhadl Ander.

Zazelenají se sídliště i centrum

Na vysazování nových stromů by podle něj mohlo město v roce 2009 uvolnit asi 20 až 30 miliónů korun, další milióny zaplatí městské části.

O přípěvek z Evropské unie podle náměstka žádají třeba městské části Bystrc, Bohunice nebo Nový Lískovec. Právě tam už několik let postupně opravují celá sídliště.

V centru bude víc zeleně na hlavním náměstí Svobody, které po jeho rekonstrukci část Brňanů kritizovala kvůli nedostatku stromů a květin. Dále například v Joštově ulici, jež se bude v příštích letech opravovat.

.: Ulice, sady i náměstí v Brně se příští rok rozrostou o stovky nových stromů.

foto: Novinky/Dana Kysučanová

Tam bude obnovena po každé straně dvouřadá alej, popsal Ander. Město chystá také dokončení rekonstrukce parků při ulici Koliště, na Špilberku a v Lužánkách, připomněl.

Ve sváteční den zasazen lyrovník tulipánokvětý

Jeden nový strom v den státního svátku přibyl také v parku Denisovy sady, který byl založen před 190 lety. Během oslav výročí byl na kraji parku pod katedrálou na Petrově zasazen lyrovník tulipánokvětý, jejž mohou Brňané už několik let obdivovat také v nedalekém parku pod hradem Špilberk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám