Hlavní obsah

Z tunera součástí skupiny. BMW kupuje Alpinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BMW získalo tuningovou společnost Alpina, desítky let poté, co značka se sídlem v Buchloe vyrobila svůj první upravený komponent pro sériový model BMW.

Foto: Alpina

Alpina B8 Gran Coupé

Článek

BMW a Alpina jsou úzce propojeny od roku 1964, kdy BMW začalo uplatňovat tovární záruky na vozy vybavené komponenty Alpina, ale Alpina zůstala nezávislým subjektem až do současnosti.

Akvizice společnosti dává BMW práva na značku Alpina a podle tiskové zprávy přinese „ještě větší rozmanitost do řady luxusních vozů“, což naznačuje, že modely Alpiny by mohly nakonec stát vedle svých protějšků BMW v showroomech.

Alpina představila modernizované modely XD3 a XD4

AutoMoto

Obě firmy již mají uzavřenou oficiální smlouvu o spolupráci, která však vyprší 31. prosince 2025. Do té doby bude Alpina nadále fungovat z velké části jako doposud.

Co to znamená? V Buchloe se Alpina pouští do úprav motorů od BMW, ladí si podvozkové komponenty, aerodynamiku i nejkvalitnější materiály v interiéru.

Výrobní řetězec dnes vypadá tak, že technické díly včetně upravených motorů, převodovek či podvozkových komponentů se do vozů se značkou Alpina dostanou již na výrobním pásu v továrně BMW, a to klidně i v americkém Spartanburgu.

První svezení s novými Alpinami: Když jsou z ostrých BMW vozy pro gentlemany

Testy

Až poté každá Alpina putuje do německého Buchloe, kde dostane aerodynamické prvky, interiérové speciality a podstoupí finální ladění. Už žádné přepisování VIN kódů, jako tomu bylo v minulosti. Navíc Alpina byla poslední roky u návrhu nových modelů od začátku, proto mohla své výtvory představit prakticky ve shodném čase jako BMW.

Zatím není jasné, co se na tomto řetězci může změnit právě po roce 2025, kdy přestane platit dosavadní smlouva o spolupráci a Alpina bude bez dalších závazků součástí BMW Group, stejně jako Mini a Rolls-Royce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám