Hlavní obsah

Volvo pracuje na převratné technologii. Umí nahradit průhledový displej

Společnost Volvo Cars oznámila, že její technologická odnož, firma Tech Fund, investovala do projektu Spectralis. Jedná se o startup v oblasti optiky a zobrazování, který může přinést průlom ve využívání čelního skla.

Foto: Volvo

Volvo a systém Spectralis.

Článek

V dnešních autech se průhledový, takzvaný head-up displej promítá na vysouvací sklíčko nebo přímo na čelní okno, a to vždy z projektoru na palubní desce. Volvo ovšem plánuje využít k zobrazení informací v zorném poli řidiče jen sklo v čelním okně.

Volvo investicí do projektu Spectralis cílí na co nejvčasnější přístup k této revoluční technologii, kterou hodlá dále využívat, pokud se ji povede dovést k dokonalosti. Jedná se o nový typ několikavrstvého tenkého slučovače, který využívá tenký optický film na průhledném povrchu.

Při výrobě elektromobilu vzniká o 70 procent více emisí, přiznává Volvo

AutoMoto

Díky tomu umí slučovač překrývat vybrané snímky přímo na sklo, třeba právě u automobilů. Lze ho proto využít třeba jako vylepšenou verzi průhledového, takzvaného head-up displeje, který se může zobrazovat od jedné strany na druhou. To by pak otevřelo dveře pro lepší využívání virtuální reality.

„Spectralis je vzrušující společnost s technologií, která je pro nás skutečným a velkým příslibem. Podporou jejich vývoje můžeme posunout potenciál jejich produktů v budoucích vozidlech Volvo,“ uvedl produktový ředitel Volvo Cars Henrik Green. Švédové hodlají systém využít i v kabině či u zobrazení slepého bodu.

Volvo přestane používat kůži v interiérech

AutoMoto

Společnost Spectralis je izraelská firma, která se primárně zabývá systémy pro letectví a kosmonautiku. Volvo se ke spolupráci dostalo přes program MobilityXLab, který se každoročně koná ve švédském Göteborgu a sdružuje slibné startupy. Volvo je pak od roku 2017 hlavním partnerem této akce.

Reklama

Související články

Volvo přejde do roku 2030 jen na elektromobily

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars představil rozsáhlý harmonogram, jak do roku 2030 přejde pouze na vozy poháněné elektřinou. Plán předpokládá...

Výběr článků

Načítám