Hlavní obsah

Volvo Cars vyplatí mateřskou Geely Holding ze společného podniku v Číně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s ukončením povinnosti zahraničních automobilek v Číně vyrábět auta s místním partnerem se tam Volvo co do výroby osamostatní od Geely. Analytici očekávají podobné kroky i od ostatních automobilek.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Volvo S60 (Ilustrační foto)

Článek

Švédský výrobce osobních automobilů Volvo Cars vyplatí svou mateřskou společnost Geely Holding ze společného podniku v Číně. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž tak Volvo Cars bude atraktivnější v případě primární veřejné nabídky akcií (IPO). Geely v minulosti uvedla, že u Volva zvažuje vedle IPO i jiné způsoby vstupu na burzu.

„Tyto dvě transakce vytvoří jasnější vlastnickou strukturu jak v případě Volvo Cars, tak v případě Geely Holding,” uvedl šéf Geely Holding v prohlášení. Dokument se k případné primární nabídce akcií nevyjadřuje.

Koncept Volvo Recharge předpovídá příští XC90

AutoMoto

Analytici očekávají, že podobné transakce v Číně, která je největším automobilovým trhem na světě, uzavřou i další zahraniční automobilky. V příštím roce tam totiž přestane platit požadavek, aby se výroba automobilů odehrávala s místním partnerem ve společném podniku. Dnes takto v Číně automobily vyrábí i koncern Volkswagen, a to dokonce rovnou ve dvou partnerstvích – s firmami FAW a SAIC.

Volvo díky dohodě, jejíž finanční podmínky nebyly zveřejněny, získá plné vlastnictví výrobních závodů ve městech Čcheng-tu a Ta-čching, čínské prodejní společnosti a výzkumného a vývojového pracoviště v Šanghaji.

Volvo a Northvolt plánují velkou továrnu na výrobu baterií pro elektromobily

AutoMoto

Společnost Geely automobilku Volvo Cars koupila v roce 2010 od amerického koncernu Ford. Ten převzal Volvo Cars v roce 1999 od švédské skupiny Volvo, která se teď soustředí na výrobu nákladních aut.

Švédská automobilka uvedla, že transakce, které podléhají schválení regulačních orgánů, budou provedeny ve dvou krocích. Ty začnou v roce 2022 a budou oficiálně dokončeny v roce 2023.

Ačkoli Volvo vždy dbalo na zachování svého statusu prémiové západní automobilové značky, jeho podnikání v Číně rychle roste, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám