Hlavní obsah

Volkswagen má přestat přijímat objednávky na plug-in hybridy, čeká i dvoutýdenní odstávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Válka na Ukrajině je příčinou problémů ve výrobě řady evropských automobilek. Spousta jich pozastavuje či omezuje výrobu, včetně Škody. Volkswagen má přestat přijímat objednávky na plug-in hybridy. Audi už tak učinilo.

Foto: Volkswagen

Výrobní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

Automobilka Volkswagen přestane přijímat objednávky na některé plug-in hybridní modely, a to od středy 9. března, píše web Automotive News Europe s odkazem na německý deník Handelsblatt. Důvodem má být nedostatek čipů a také problémy v dodavatelském řetězci související s ruskou invazí na území Ukrajiny.

Dočasná stopka se má týkat plug-in hybridů v modelech Golf, Tiguan, Passat, Arteon a Touareg. Do kdy bude trvat, není známo. Značka není první, která k takovému kroku přistoupila. Audi podle agentury Reuters pozastavila příjem objednávek na plug-in hybridy už v minulém týdnu.

Hyundai plánuje investovat 368 miliard do elektromobility. Chce i nové továrny

AutoMoto

Audi také pozastavilo výrobu A4 a A5 v Ingolstadtu, a také výrobu A6 a A7 v Neckarsulmu. Porsche pozastavilo výrobu macanu a panamery v lipské továrně. Důvodem je nedostatek kabelových svazků, které se vyrábí na Ukrajině.

Pauza ve výrobě se týká také wolfsburské továrny Volkswagenu, kde se staví golfy, tiguany, tourany a Seaty Tarraco. Původně byla naplánovaná na příští týden, ale linky se zastaví už v tomto týdnu. Stejně jako továrna ve Cvikově, kde vznikají vozy na platformě MEB, bude Wolfsburg stát do 18. března.

Kvůli požáru hal Škoda nedokončí až 16 tisíc octavií, říká odborový předák

AutoMoto

Odstávku ve výrobě zavedlo také BMW, a to v Mnichově, Dingolfingu a rovněž v Oxfordu, kde vyrábí vozy značky Mini. Mercedes-Benz výrobu omezuje, ale snaží se kompletním odstávkám vyhnout.

Kvůli válce na Ukrajině má problémy také Škoda, a nejde jen o zastavení výroby v tamním závodě Solomonovo. Magazín Škodovácký odborář v minulém týdnu uvedl, že automobilce chybí komponenty pro kabelové svazky a spínací moduly, což zapříčinilo pozastavení výroby elektrického modelu Enyaq.

Reklama

Související články

Škoda začala vyrábět Enyaq Coupé

Nová karosářská verze Škody Enyaq už se vyrábí na lince v Mladé Boleslavi. Hlavní závod Škodovky je jediný mimo Německo, kde vznikají elektromobily na...

Výběr článků

Načítám