Hlavní obsah

Ve Velké Británii testují pojízdné bubliny pro veřejnou dopravu

Novinky, laz

Vláda ve Velké Británii chce mít alespoň částečně autonomně řízenou silniční veřejnou dopravu v provozu už příští rok, v Bristolu se tak už testují samořídící vozidla připomínající prosklené bubliny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve Velké Británii testují autonomní vozidla pro veřejnou dopravuVideo: AP

 
Článek

V Bristolu se prohání autonomní miniautobusy od společnosti AECOM. Podle agentury AP se jedná o první testy, při kterých není přítomen supervizor uvnitř vozidla. Na bezpečnost se proto dbá jen dálkovým ovládáním, vozidla by ale měla danou trasu zvládnout samostatně.

Během plánovaného provozu by měl systém fungovat díky mobilní aplikaci. K jízdě se mají uživatelé přihlásit pomocí mobilní aplikace. „V budoucnu bude pravděpodobně čím dál méně lidí vlastnit automobil, populárnější bude pronajímání a další alternativy,” tvrdí George Lunt z AECOM.

Audi vytáhlo autonomní elektromobil do ulic

AutoMoto

Tvůrci v souvislosti s těmito vozidlo hovoří také o filosofii „posledních mil”. Tedy způsobu dopravy cestujících ze vzdálenějších míst od centra města. Ti se v novém schématu budou dopravovat na okraje metropolí a do centra zvolí právě jednu z podobných způsobů dopravy na „poslední míle”.

Pojízdné bubliny mají senzory, radary a kamery, aby se vypořádaly s provozem v rušných městech, počítají s auty, chodci i bicykly. K testování byla pozvána veřejnost, aby tvůrci nasbírali dojmy.

Škoda neutajila podobu nové Octavie RS a Scout

AutoMoto

„Jo, je to docela v pohodě. Jako normální auto. Je trochu divné, že nemáte žádného řidiče, ale je to docela hezké,“ říká pasažérka. „Kdyby to bylo tak plynulé, moderní, dobré pro životní prostředí, určitě bych je použil raději než jiné prostředky veřejné dopravy,“ říká jiný cestující.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám