Hlavní obsah

Top Gear proti sobě znovu postavil supersport a stíhačku

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská televizní show Top Gear se znovu postarala o netradiční klání letadla a auta. Souboj toho nejlepšího z obou světů možná překvapivě nevyzní tak jednoznačně, jak by se dalo čekat.

Foto: McLaren

McLaren Speedtail (2018)

Článek

Souboj auta se stíhačkou v pořadu Top Gear vstoupil v roce 2008 do historie. Když Richard Hammond usedl za volant Bugatti Veyron, aby se utkal s Eurofighterem, něco takového tu na obrazovkách ještě nebylo. Od té doby se však mnohé změnilo.

Hammond má s Clarksonem a Mayem vlastní show The Grand Tour, pro Top Gear na BBC se v rámci několikátého střídání moderátorů usadil především Chris Harris. Veyron už je téměř veteránem a svět fascinuje třeba McLaren Speedtail. Nebo stíhačka Lockheed Martin F-35 Lightning II, která se v novém pokusu, zveřejněném 26. dubna, postavila právě McLarenu s Harrisem za volantem.

Pravidla tentokrát neobsahují pouhou jednu otočku jako v roce 2008 - horizontální pro auto a vertikální pro letadlo. Trať se ale skládá z trojúhelníku. Jistěže po sebevědomém startu se musel Speedtail sklonit, ovšem za debakl to označit nelze.

Šílená a šílenější čísla

F-35 patří do arsenálu britského letectva. Jeho motor F135 od společnosti Pratt & Whitney umožňuje maximální rychlost více než 1,6 machu. Tedy 1909 km/h. S přídavným spalováním poskytuje tah 191 kN, je to nejsilnější motor, jaký byl kdy instalován do stíhacích letounů. V přepočtu přijde jeden kus na více než 5 miliard korun včetně výzbroje, bez výzbroje kolem tří miliard.

McLaren poprvé ukázal Speedtail, jede až 402 km/h

AutoMoto

McLaren Speedtail stojí kolem 48 milionů korun, nicméně už dva roky před svou premiérou v roce 2018 bylo všech 106 kusů vyprodaných. K pohonu slouží hybridní systém, který kombinuje elektromotor se čtyřlitrovým přeplňovaným osmiválcem. Systémový výkon činí 772 kW, tedy 1035 koní. Zrychlení z 0 na 299 km/h je otázkou pouhých 12,8 sekundy. Nejvyšší rychlost pak činí 402 km/h.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám