Hlavní obsah

Tesla letos nepředstaví produkční cybertruck ani roadster

Americká automobilka Tesla letos podle slov šéfa Elona Muska nepředstaví žádné nové auto. To znamená, že očekávaný pick-up Cybertruck i sporťák Roadster budou muset počkat nejméně do roku 2023. Rok 2021 pro ni ovšem byl fenomenálně úspěšný.

Foto: Tesla

Koncept Tesla Cybertruck

Článek

Americký výrobce elektromobilů Tesla nedávno stáhl všechny zmínky o startu prodejů chystaného pick-upu Cybertruck v roce 2022. To zažehlo spekulace o odkladu - a Elon Musk, zakladatel a šéf automobilky, je v konferenčním hovoru o výsledcích hospodaření za rok 2021 potvrdil.

„Nebudeme letos uvádět nová vozidla,“ cituje ho web Autocar, který zprávu přináší. „Pokud bychom to udělali, celkový objem produkce by nám klesal,“ dodal Musk. A právě na zvýšení výrobní kapacity a překonání krize v dodavatelském řetězci se automobilka má v roce 2022 soustředit.

Foto: Tesla Motors

Koncept Tesla Roadster

Na cybertrucku i roadsteru se však přesto pracuje. Firma má podle Muskových slov letos začít stavět a vybavovat výrobní linku pro oba vozy s cílem je dostat na trh příští rok.

Musk také tlumí očekávání levnějšího elektrického hatchbacku, který by mohl stát 25 tisíc dolarů (544 tisíc korun) a být rivalem Renaultu Megane E-Tech Electric nebo Volkswagenu ID.3. „Na tomto autě nyní nepracujeme,“ nechal se slyšet.

Američané postavili baterii, s níž má tesla dojezd 1210 km v reálném provozu

AutoMoto

Vyjádřil však velké ambice směrem k autonomnímu řízení. „Byl bych šokován, kdybychom letos nedosáhli plného samočinného řízení, bezpečnějšího než je řidič-člověk,“ cituje Muska web Automotive News.

K něčemu takovému je ovšem Tesla, stejně jako všechny ostatní automobilky, velmi daleko - aktuální systém Autopilot je „pouze“ jízdním asistentem, třebaže velmi schopným, a řidič-člověk za volantem musí být kdykoliv připraven okamžitě převzít kontrolu nad vozem.

Rok 2021 ovšem byl pro Teslu velmi úspěšný. Doručila 936 222 aut, o 87 % víc než v roce 2020, a tržby se zvýšily o 73 % na 47,2 miliardy dolarů (1,03 bilionu korun). Hrubý zisk se zvýšil dokonce o 105 % na 13,6 miliardy dolarů (295,7 miliardy korun) zejména díky poklesu výrobních nákladů na jedno vozidlo a s tím související zvýšení marží.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám