Hlavní obsah

Tesla by na autech prodělávala, v zisku je díky emisním kreditům

Nebýt povinnosti automobilek v USA mít určitý počet emisních kreditů za prodej papírově ekologických aut, Tesla by byla za rok 2020 nikoliv v zisku, nýbrž ve ztrátě téměř 19 miliard korun.

Foto: Tesla

Tesla model S po faceliftu.

Článek

Americká automobilka Tesla za rok 2020 vykázala zisk, což u ní není obvyklé – v rámci celého roku to bylo poprvé, kdy neměla minusový výsledek hospodaření. Podle amerického webu The Motley Fool, který se věnuje financím a akciím, za to ovšem nevděčí úspěchu svých aut, nýbrž emisním kreditům.

Ty fungují tak, že za prodej papírově ekologických aut, jako jsou například elektromobily, dostává automobilka tzv. emisní kredity. Musí jich mít určité množství, aby splnila nařízení, ovšem má-li jich nadbytek, může je přeprodávat jiným automobilkám.

A právě díky tomu, že Tesla prodává jen elektromobily, může ostatním automobilkám kredity prodávat – a díky tomu byla za loňský rok v zisku.

Nové tesly nemají řadicí páku. Podle Muska poznají samy, kdy zařadit zpátečku

AutoMoto

Tyto kredity v USA vznikly jako tlak na automobilky, aby prodávaly auta s nižšími emisemi CO2. Ve výsledku ovšem jsou spíš dotací pro ztrátový byznys firmy Tesla, ovšem dotací z peněz zákazníků jiných automobilek, nikoliv z kapes všech daňových poplatníků bez rozdílu.

V roce 2020 Tesla prodala kredity za 1,6 miliardy dolarů (34,4 miliardy korun). Vykázaný zisk za loňský rok byl 721 milionů dolarů (15,5 miliardy korun), což znamená, že bez kreditů by byla 879 milionů dolarů (18,9 miliardy korun) ve ztrátě.

Pro Teslu není spoléhání na kredity dlouhodobě udržitelný plán, neboť s tím, jak čím dál víc automobilek nabízí elektrifikovaná auta a jak se jejich prodeje každoročně zvyšují, budou ostatní automobilky potřebovat těchto kreditů nakupovat čím dál méně.

Reklama

Související témata:

Související články

Tesly po faceliftu šokují volantem

Velké modely od Tesly, limuzína Model S a SUV Model X, prošly faceliftem. Zatímco exteriér byl jen mírně retušován, v interiéru a pod karoserií se toho...

Výběr článků

Načítám