Hlavní obsah

Téměř polovina britských motoristů si myslí, že řídí lépe než autonomní vozy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z nedávného výzkumu vyplývá, že 46 % britských motoristů dle vlastního názoru řídí lépe než samořídící auta, která snad jednou budou také jezdit po silnicích. Pravděpodobně si takové auto koupí ale jen 21 % dotázaných.

Foto: Mercedes-Benz

Ilustrační foto

Článek

Budou autonomní vozy řídit lépe než lidští řidiči? Jejich příznivci a ti, co pracují na jejich vývoji, tvrdí, že jednou ano. V současnosti si však téměř polovina ze zhruba dvou tisíc britských motoristů, kteří se účastnili výzkumu společnosti Volkswagen Financial Services UK, myslí, že oni to zvládnou lépe.

Stát chystá podmínky pro provoz autonomních aut

AutoMoto

Výzkum, který probíhal v létě letošního roku, také odhalil, že větší důvěru ve vlastní schopnosti mají Skotové – 54 % jich odpovědělo, že řídí lépe než autonomní vozy. Podobně si věří mladí řidiči ve věku 18-24 let, těch dle vlastního názoru řídí lépe 52 %. Naopak jen 39 % lidí ve věku přes 75 let má stejný názor.

Neznamená to ale, že zbytek lidí by si autonomní vůz koupilo. Jen 21 % dotázaných uvedlo, že by si pravděpodobně koupilo samořídící auto, kdyby bylo dostupné, resp. až se tak stane. Zde jsou velké rozdíly mezi věkovými skupinami – 50 % lidí v letech 25-34 let by si autonomní vůz koupilo, kdežto v kategorii 55-64 let věku to je jen 5 %.

Je budoucnost takhle pomalá? Pasažérem v autě bez řidiče

AutoMoto

Co by tito lidé dělali při cestování takovým autem, tedy bez nutnosti se věnovat řízení? 44 % by poslouchalo hudbu, 25 % by se dívalo na film či televizi a 20 % by spalo.

Anketa

Pořídíte si někdy autonomní vůz, pokud se jejich masového nasazení dožijete?
Ano, i bez volantu, těším se na to, až nebudu muset řídit
14,8 %
Ano, ale bude muset nabízet možnost, že budu řídit sám/sama
27 %
Nevím/Nemám dost informací
6,6 %
Ne, nesvěřím stroji svůj život
51,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 122 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám