Hlavní obsah

Takto má vypadat kompaktní BMW v roce 2040. Koncept je zcela recyklovatelný

Domácí automobilka na mnichovském autosalonu ukazuje koncept „i Vision Circular“. Předpovídá podobu kompaktních vozů BMW po roce 2040. Je designovým cvičením, ale také ukázkou udržitelných technologií.

Koncept BMW i Vision CircularVideo: BMW

 
Článek

Čtyřmístný hatchback je samozřejmě elektromobilem, má tedy minimální převisy karoserie a relativně dlouhý rozvor náprav. Typické ledvinky v přídi jsou tentokrát vyvedené do šířky a patří do nich i integrované světlomety.

Záď je kulatá a svým bohatým prosklením jako kdyby odkazovala na aktuální model i3. I boční část vyniká prosklením. Je zakončeno klasickým Hofmeisterovým záhybem, jenž k BMW patří.

V rámci snahy o dosažení klimatické neutrality bylo při návrhu použito co nejméně dílů. Všechny jsou pak recyklované a znovu zcela recyklovatelné.

„Tyto materiály, jako je sekundární hliník a sekundární ocel, lze získat recyklací odpadního materiálu a následně je znovu použít. V současné době se při výrobě vozidel BMW Group používá v průměru téměř 30 % recyklovaných a znovu použitých materiálů. Takový přístup má toto číslo postupně zvýšit až na 50 procent,“ zní v prohlášení automobilky.

Módní návrhář nechal v novém Mini jen to nezbytné

AutoMoto

Dokonce i baterie s pevným elektrolytem je vyrobena „téměř výhradně“ z recyklovaných materiálů a má být 100procentně recyklovatelná.

Vůz se pak například zcela obejde bez vnějšího lakování, kůže a chromu. Místo laku má hlavní část karoserie vyrobenou z druhotného hliníku se světle zlatou eloxovanou povrchovou úpravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám