Hlavní obsah

Módní návrhář nechal v novém Mini jen to nezbytné

Automobilka Mini v Londýně představila koncept Strip. Úpravou běžného hatchbacku ve spolupráci s módním návrhářem Paulem Smithem vznikl minimalistický vůz.

Foto: Mini

Koncept Mini Strip

Článek

Tým kolem automobilky a módní značky upravil elektrické Mini současné generace pro téma udržitelnosti, které přece jenom právě v módním světě dnes rezonuje mnohem více než v případě aut. Cílem bylo nechat na autě jen to nezbytné a přitom zachovat designový styl vozu.

„Paul již na začátku procesu navrhování svým neautomobilovým, a tudíž neotřelým pohledem položil zásadní otázky. Jsme hrdí na to, že jsme společně vytvořili tak charakterově svébytný vůz,“ říká Oliver Heilmer, šéfdesignér Mini.

Speciální edice Mini slaví 60 let spolupráce s rodinou Cooperů

AutoMoto

Začíná to už karoserií, která je záměrně ponechána v nedokončeném stavu, jen s tenkou vrstvou průhledného laku kvůli ochraně proti korozi. Jako „dokonalou nedokonalost” označuje Smith také stopy po broušení pozinkovaných ocelových panelů.

Části typického černého lemu spodní části karoserie jsou vytištěny pomocí 3D tisku z opět odhaleného a recyklovaného plastu. Viditelné šrouby na dodatečně montovaných dílech jsou podle Smithe vyvedeny v cyklistickém stylu. Má být díky nim dobře vidět, jak jednoduše se dá automobil rozebrat.

Zakrytá maska chladiče a plné kryty kol přispívají ke snížení odporu vzduchu. Byly vyrobeny z recyklovaného Perspexu, což šetří hmotnost i suroviny. Tento materiál byl použit také na velkou panoramatickou střechu, která umožňuje nahlédnout na z velké části odhalenou vnitřní strukturu karoserie.

První jízda s omlazeným Mini Cabrio: V detailech lepší, v jádru pořád stejné

Testy

Uvnitř byly s výjimkou palubní desky, horního obložení a odkládací přihrádky všechny díly vyjmuty. Dominují tak modře lakované odhalené části karoserie včetně podlahy či sloupků, ze kterých visí nezakryté bezpečnostní pásy jako ve starých autech.

Rovněž infotainment chybí, místo něj je tu jen držák na chytrý telefon, což připomíná řešení v některých miniautech nejnižší cenové kategorie.

Posádku obklopuje korkový dekor, interiér je zcela bez kůže i chromu, sedadla jsou čalouněna úpletovou tkaninou. Použití jednoho jediného materiálu na čalounění sedadel znamená, že jsou plně recyklovatelné včetně lemování.

Vůz zůstává konceptem, ovšem některé z nápadů se mohou objevit v budoucích modelech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám