Hlavní obsah

Stovka veteránů otevře sezonu jízdou na Helfštýn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než sto historických aut a motocyklů z celé Moravy ale i z ostatních koutů republiky otevře v neděli sezonu spanilou jízdou z Přerova na hrad Helfštýn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nablýskaná auta a motocykly budou moci lidé sledovat po zhruba čtyřicetikilometrové trase například v Beňově, Radkově Lhotě či Dřevohosticích, na hrad by měli majitelé veteránů dorazit odpoledne, řekl pořadatel akce Jiří Zemánek z Oldtimer Clubu Helfštýn.

Na sraz dorazí vozidla a motocykly vyrobené do roku 1970, nouze nebude ani o historické rarity.

Akce začne v 09:00 setkáním veteránů na Horním náměstí v Přerově, kde setrvají do 11:00. Historické motocykly budou parkovat přímo na zámeckém nádvoří.

„Poté celá kolona vyrazí na trasu do Beňova, kde chystáme výstavu historických vozidel. Kolem 13:00 zamíříme do Dřevohostic a na Radkovu Lhotu, do Oprostovic a Týna nad Bečvou. Na Helfštýn by měla první vozidla dorazit kolem 13:30,” uvedl Jiří Zemánek.

Nadšenec z Ústecka prodloužil Embéčko. Stovek tisíc za limuzínu nelituje

AutoMoto

Pořadatelé očekávají v případě příznivého počasí přítomnost až 120 vozidel. „Odhaduji to půl na půl, tedy 60 motocyklů a 60 automobilů. Předpokládám, že asi 40 procent bude předválečných vozidel. Na akci jezdí lidé z celé Moravy a z Čech,” doplnil pořadatel akce.

Akce se pravidelně účastní například majitelé historických vozidel značek Jaguar, Praga Aero, Chrysler či Chevrolet. Na své si přijdou i obdivovatelé historických motocyklů, zastoupeny budou značky například Indian, ale i Harley-Davidson či Omega.

Škoda oživila téměř zapomenuté kupé díky historickým plánům

AutoMoto

Na zahájení sezony se majitelé vozů pečlivě chystají, kromě údržby svých veteránů usedá většina z nich za volant v dobovém oblečení. Akce má velký ohlas, zájem diváků vzbuzuje po celé trati. Majitelé historických motocyklů a vozidel každoročně v regionu sezonu i zakončují, i tehdy je cílem hrad Helfštýn, na který ale vyrážejí z Lipníku nad Bečvou.

Pořadatelé jim každoročně plánují až sto kilometrů dlouhou trasu jiným směrem, loni se vydali přes Oderské vrchy. Akce pořádá Oldtimer club Helfštýn od roku 2000, kdy byl založen. V prvních ročnících jezdilo po trase 20 až 30 vozidel, nyní se kolona rozrostla až na 120 strojů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám