Hlavní obsah

Sníh na autě a nečitelná značka mohou znamenat i vysokou pokutu

Novinky, Marek Bednář

Očistit pečlivě auto od sněhu a ledu a také utřít nečitelnou značku je znakem dobrého motoristy a ty, kteří to nedělají, mohou čekat nepříjemnosti ve formě pokuty či zákazu řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Po pár teplejších dnech to podle předpovědi počasí vypadá, že se o víkendu zima opět přihlásí o slovo. Správné pneumatiky na autě, ať už zimní, či aspoň celoroční, jistě každý motorista má, pokud auto na zimu neodstavil do garáže.

Neškodí ale připomenout některé záludnosti v silničním zákoně, které vás mohou v extrémním případě přijít opravdu draho.

Počasí pod psa: Závěr týdne přinese déšť i sníh

Počasí

Jednak to je povinnost očistit auto od sněhu a dbát na to, aby na něm nebyl led. Po novelizaci zákona, která vstoupila v platnost v únoru 2016, řidič nesmí „řídit vozidlo, na němž jsou nečistoty, námraza nebo sníh, které zabraňují výhledu z místa řidiče vpřed, vzad a do stran”, a „řídit vozidlo, na němž nebo na jehož nákladu je led, který by při uvolnění mohl ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích”.

De facto to znamená, že je řidič povinen před jízdou vozidlo patřičně očistit – ale nejen před jízdou. Zákon zakazuje řídit vozidlo, z nějž není dostatečný výhled, nebo z nějž by mohl padat led, takže kdykoliv řidič zjistí něco takového, je povinen zastavit a dát to do pořádku. Jinak se vystavuje hrozbě pokuty až 2000 korun v příkazním řízení na místě nebo 2500 korun ve správním řízení.

Foto: Arben Tafallari

Plechová, a tedy v zimě promrzlá registrační značka na sebe snadno a rychle nabalí sníh.

Druhé ustanovení, které nabírá na významu tím víc, čím víc jsou silnice prosolené, se týká registrační značky. Řidič nesmí „řídit vozidlo, jehož tabulka registrační značky je zakryta, nečitelná nebo upravena anebo umístěna tak, že je znemožněna nebo podstatně ztížena její čitelnost”, a to pod trestem pokuty 5-10 tisíc korun a zároveň zákazu činnosti na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

Nerozmrazil si čelní okno, naboural do sloupu

AutoMoto

Registrační značka je plechová, zejména ta přední je v mrazivém vzduchu promrzlá a sníh či břečka se na ni lepí jedna radost. Klidně až do té míry, že způsobí její nečitelnost, a to i během pár kilometrů. To samo o sobě může stačit na naplnění formálního aspektu přestupku – značka nejde přečíst.

Foto: Tomáš Třeštík

Značka takto znečištěná zaschlou posypovou solí by při silniční kontrole s největší pravděpodobností neprošla.

Jenže řidič nemá jak zjistit, že některá z jeho registračních značek je zanesená sněhem. K uložení trestu za jakýkoliv přestupek je třeba jedné zásadní věci – zavinění. Pokud tedy něco zvenčí, např. sníh, znemožnilo čitelnost registrační značky a řidič o tom nevěděl, k zavinění nedošlo a není možné řidiče trestat.

Připravte auto na zimu, přezout pneumatiky mnohdy nestačí

AutoMoto

Samozřejmě, pokud řeknete něco ve smyslu „Viděl jsem, že mám špinavou značku, ale neměl jsem čas ji čistit”, dokazování, že jste o nečitelné značce věděli, a mohli ji tedy očistit, bude pro policii velmi snadné.

Pokud vyjedete s řádně očištěným autem, nemáte povinnost co pár kilometrů zastavovat a kontrolovat čitelnost značek. Když vás ale policie zastaví kvůli nečitelným značkám na výjezdu od benzinky, kde jste vystoupili z auta, může argumentovat, že jste měli možnost čitelnost značek zkontrolovat. Vaše pozice ve správním řízení, kde je tento přestupek nutné projednávat kvůli hrozícímu zákazu činnosti, bude výrazně složitější.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Jak pečovat o stěrače v zimě

Jak správně a efektivně pečovat o stěrače, nenápadnou součást vozidla, bez které si ale jízdu v autě lze představit jen těžko? Zvláště v zimním období jsou...

Výběr článků

Načítám