Hlavní obsah

Seznamte se s Thorem. Monstrum na kolech má 24 válců a stojí jmění

Thor je považován za samotného krále trucků, který má dvě obří V12 a produkuje více než čtyři tisíce koní. Cena, za kterou jej jeho hrdý stvořitel prodal 23. listopadu v dražbě v Rijádu, v Saúdské Arábii, je stejně obří jako on samotný.

Foto: Worldwide Auctioneers

Tahač Thor

Článek

Je to vozidlo, které se na světě je tak nevidí. Jeho stavitel Mike Harrah strávil vytvořením tahače s přezdívkou Thor dlouhých sedm let svého života a do jeho přestavby investoval více než 7 milionů dolarů z vlastních financí, tedy asi 160 milionů korun. Musí se mu ovšem nechat, že výsledek je ohromující.

Tahač se „zrodil“ v americkém státě Arizona a stojí na základu Peterbiltu 359 s prodlouženou kabinou. Z něj si ovšem Thor příliš neponechal. Monstrum totiž doznalo výrazných změn, když nyní měří téměř 13,5 metru. Dále má prodloužený předek, hromadu chromovaných doplňků, přední masku evokující Ford z roku 1933 a samozřejmě nesmí chybět zakázková barva se žlutými plameny a modré podsvícení.

Foto: Worldwide Auctioneers

Thor je sám o sobě jedinečný. Jeho majitel do něj investoval přes 100 milionů korun a 7 let práce.

Nikola chce v Evropě prodávat vodíkový tahač, má mít přes tisíc koní

AutoMoto

Nejdůležitější věcí na Thorovi je však jednoznačně to, co ho žene vpřed. Motor je tvořen dvěma v řadě spojenými dvoutaktními vznětovými dvanáctiválci Detroit Diesel 12V71, k nimž je připojeno hned dvanáct kompresorů. Z celkového objemu 27,9 litru toto monstrum dává dohromady stěží neuvěřitelný výkon 4026 koňských sil.

Podle webu Carscoops je tohle největší pohonné ústrojí, které kdy bylo instalované v silničním vozidle. To znamená, že Thor může legálně na silnice, alespoň v USA.

Foto: Worldwide Auctioneers

Motor Thora tvoří dvě V12 a dvanáct kompresorů.

Thora jeho majitel prodával s pomocí aukční síně Worldwide Auctioners v rámci akce Riyadh Auctions v Saúdské Arábii. Tahač však zůstal doma v USA, protože by bylo moc složité ho přivézt. I tak se ale tenhle jedinečný kus prodal prakticky sám.

Nový majitel se totiž za tuto bestii na kolech nebál zaplatit 12 milionů dolarů, v přepočtu 282 milionů korun. Nyní už nezbývá nic jiného, než doufat, že nový majitel s Thorem bude občas jezdit i po silnici, protože to musí být extrémní zážitek.

Foto: Worldwide Auctioneers

Čtyřiadvacetiválcový motor Thora

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám