Hlavní obsah

Řešení propadlé STK či řidičáku můžete znovu odložit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud vám skončila platnost řidičského či profesního průkazu anebo STK na autě mezi zářím 2020 a červnem 2021, nařízení EU ji úředně prodloužilo o 10 měsíců. Podobně to platí i pro průkazy, jejichž již jednou úředně prodloužená platnost skončí v tomto období.

Foto: MDČR

Ilustrační foto

Článek

Propadlá platnost řidičského či profesního průkazu anebo technické kontroly auta může znamenat problém, a to docela zásadní, pokud na to přijdete až v moment policejní kontroly. Ovšem, co propadlo v období od 1. září 2020 do 30. června 2021, má platnost automaticky prodlouženu o 10 měsíců.

S odkazem na rozhodnutí Evropské unie o tom informuje české ministerstvo dopravy s tím, že platnost průkazů a prohlídek je prodloužena plošně v celé EU. Prodloužení platnosti dokladů je krokem ve snaze ke snížení mobility lidí ve jménu snahy o zvládnutí pandemie koronaviru a jmenuje se Omnibus II.

Technická propadlá v létě ještě nevadí, ta včerejší vás ale paradoxně může přijít draho

AutoMoto

Samozřejmě, bylo by lepší, kdyby takovéto nařízení bylo vydáno ne až po polovině určené doby, kdy se propadlá platnost prodlužuje, ale třeba při jejím začátku, ale i tak to může řadě lidí pomoci. Tím spíš, že doklady, jejichž platnost byla prodloužena v rámci stejného nařízení (Omnibus I) loni, jsou podruhé prodlouženy, a to do 1. července 2021, nebo o 6 měsíců, pokud prodloužená platnost má vypršet po tomto datu.

Směrnice se týká nákladní dopravy i hlouběji, nejen profesních průkazů, ale také vodní a železniční dopravy. Její plné znění naleznete na webu ministerstva dopravy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám