Hlavní obsah

Technická propadlá v létě ještě nevadí, ta včerejší vás ale paradoxně může přijít draho

Novinky, Milan Lažanský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během nouzového stavu platí tolerance platnosti řidičského průkazu, ovšem technickou kontrolu musí auto splňovat. Záleží však, kdy lhůta danému vozu propadla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Úřední specifika v rámci nouzového stavu vyhlášeného do 3. listopadu se během vlny striktních opatření platných od čtvrtka nemění.

Stanice technické kontroly mohou zůstat nadále otevřené, i proto ministerstvo dopravy upozorňuje, že auto musí mít technickou kontrolu platnou, jinak hrozí pokuta až dva tisíce korun.

Jak to bude s přezutím, mytím, opravou či koupí auta během lockdownu?

AutoMoto

Dle dřívějšího nařízení EU s číslem 2020/698 však platí, že „provádění technických prohlídek, respektive lhůta pro technické prohlídky a platnosti osvědčení o technické způsobilosti vozidla, s datem uplynutí termínu platnosti mezi 1. únorem 2020 a 31. srpnem 2020 je prodlouženo o dobu sedmi měsíců.”

Podobná úleva pro vozidla, kterým propadla STK po 31. srpnu, však zatím neexistuje. I když Ministerstvo dopravy už v létě nabádalo řidiče, aby s kontrolou i přes tuto úlevu neotáleli, nastává tak paradoxní situace, kdy technická propadlá včera je na pokutu, kdežto auto s technickou propadlou například v květnu může nadále jezdit.

Ministerstvo uznává, že tento paradox je možný, ale pracuje spíše se slovem „hypotetický”. Dle vyjádření mluvčího je šoférů, kteří využijí maximální dobu této lhůty, „naprostá menšina”. Řidiči dle průzkumu mezi úřady údajně většinou využili rozvolnění během léta a propadlou technickou kontrolu svého vozu již doplnili.

Řidičské průkazy

Během nouzového stavu se také řidič může prokázat řidičským průkazem, který má propadlou platnost, pokud se tak stalo během nouzového stavu.

„Za předpokladu, že uplynula doba platnosti dokladů (řidičský průkaz; průkaz profesní způsobilosti řidiče) v době trvání nouzového stavu, se hledí na tyto doklady jako na platné, resp. držitelé těchto dokladů nebudou za výkon činnosti realizovaný s dokladem, jenž v době nouzového stavu pozbyl plynutím času své platnosti, v přestupkovém řízení postihováni,“ stojí v metodickém stanovisku Ministerstva dopravy.

Opatření zatím platí na období nouzového stavu a pouze v České republice. Ministerstvo dopravy jedná s Evropskou komisí o návrhu prodloužení platnosti propadlých řidičských průkazů do 31. 3. 2021.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám