Hlavní obsah

Pseudohistorická auta v Praze jsou registrována jako traktory i rolby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatelé pseudohistorických aut v Praze, která vozí turisty, nezřídka porušují dopravní předpisy i předpisy o registraci vozidel. Auta jsou často registrována jako jiné stroje. Magistrát provedl desítky kontrol a množství závad bylo ohromující.

Foto: Profimedia.cz

Není to skutečný veterán, nýbrž kýč pro turisty.

Článek

Pseudohistorická auta, která vozí turisty na vyhlídkových jízdách, jste v Praze už jistě viděli. Vedení města se nyní zaměřilo na to, zda tato vozidla vyhovují pravidlům pro provoz na silničních komunikacích.

Z 58 kontrol zjistil magistrát závadu v 55 případech. Novinářům to řekl primátorův náměstek pro dopravu Adam Scheinherr (Praha sobě). Kontroly se konaly zejména v Praze 1. „Je to tím, že tam se tyto atrakce vyskytují nejvíce. Kontroly jsou zaměřeny zejména na pseudohistorické vozy a různá pivní vozítka,“ řekl Scheinherr. V kontrolách bude magistrát pokračovat do konce léta.

Zmíněných 55 problémů nebylo vždy malicherných. Některým vozů byla zakázána jízda, jedno vozidlo řešili policisté. V jednom případě byl problém s unikátním identifikátorem vozidla, tzv. VIN kódem.

Některým vozům byla omezena platnost STK

Celkem 22 vozidlům byla omezena platnost technické kontroly. Podle magistrátu patří k nejčastějším prohřeškům chybějící dokumentace, a to jak povolení, tak i papíry k technickému stavu vozidel. Provozovatelům často chybí doklad k oprávnění podnikání, koncesní listina nebo povolení k provozování linkové dopravy.

Mezi závadami magistrát zjistil kromě chybějícího VIN kódu také neúplný štítek vozidla, chyběla rezerva nebo povinné vybavení a bezpečnostní pásy. Mezi alarmující prohřešky Scheinherr zařadil uchycení kola jedním šroubem, domácí svařování, ostré hrany, namontovaná zpětná zrcátka z motocyklů nebo nefunkční světla.

Vozy jsou v řadě případů registrovány jako sněžné rolby, traktory nebo motocykly. Provozovatelům a řidičům dává magistrát pokuty nebo řeší přestupky ve správním řízení. Magistrát zároveň řeší, které stanice technické kontroly vydaly vozidlům oprávnění. Podle náměstka jde o dvě stanice na Ústecku a v Lovosicích.

Anketa

Vadí vám pseudohistorické vozy pro turisty v centru Prahy?
Ano, a žiji v Praze
32,9 %
Ano, i když nežiji v Praze
51,3 %
Nemám názor
2,4 %
Ne, i když žiji v Praze
6,1 %
Ne, ale nežiji v Praze
7,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1342 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám