Hlavní obsah

Přes milion řidičů otálí s dálniční známkou

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec platnosti ročních dálničních známek vyprší již za dva týdny, většina řidičů si přesto ještě novou, od letošního roku poprvé elektronickou známku nepořídila.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Zbývá až 1,5 milionu řidičů, kteří budou od 1. února potřebovat roční známku,“ řekl Právu Martin Opatrný, mluvčí státního podniku Cendis, který má elektronické dálniční známky na starosti. Od zahájení prodeje v prosinci se podle něho zatím prodalo 402 tisíc ročních známek, loni jich přitom řidiči koupili na dva miliony.

Opatrný varoval před možným přetížením e-shopu, pokud by všichni nakupovali těsně před koncem ledna, a možnými chybami při zadávání údajů.

„Milion unikátních uživatelů jednoho e-shopu v několika málo dnech je obrovská zátěž. Zároveň pokud si lidé kupují dálniční e-známku s platností ihned, vystavují se riziku. Pokud udělají chybu v zadání SPZ, již ji nelze opravit,“ upozornil.

Změny v dopravě: Papírová dálniční známka skončila, mýto zdraží

Ekonomika

Doporučuje proto nakoupit roční známku v předstihu. Nákupčí má totiž možnost si vybrat: známka buď začne platit ihned, anebo od data, které si zvolí. Koupit takto známky lze až 90 dní předem. Výhodou takového postupu je, že když uděláte při zadávání údajů chybu, je až do začátku platnosti známky čas ji opravit.

Nakoupit předem je nutné také v případě, že chcete platit bankovním převodem. V tom případě totiž lze nastavit začátek platnosti známky nejdříve na pátý den od zadání úhrady.

Chcete-li opravit chybu, pak máte možnost jedné opravy u zadaných údajů a jedné opravy u data začátku platnosti. Tak tomu je při nákupu přes e-shop www.edalnice.cz. Pokud známku kupujete na pobočce České pošty nebo u čerpacích stanic EuroOil, je třeba údaje zkontrolovat hned na místě, na provedení oprav je 15 minut.

Kolik stojí e-viněta (podle pohonu)
Platnostbenzín, naftaplyn, biometan
1 rok1500 Kč750 Kč
30 dní440 Kč220 Kč
10 dní310 Kč155 Kč

U známek s okamžitou platností už napravit případnou chybu nelze. Uděláte-li ji, přijdete o peníze a známku si budete muset koupit znovu. „Je to z toho důvodu, abychom chránili systém před zneužitím. Aby si třeba někdo ráno nekoupil dálniční známku, během dne nejezdil po dálnici a večer nevolal, že udělal v údajích chybu a chtěl by známku stornovat. To bychom pak neměli možnost, jak zjistit, zda to byla chyba, nebo pokus o podvod,“ vysvětlil Opatrný.

Při nákupu známky s okamžitou platností v e-shopu je třeba zadat správně nejen SPZ, ale i e-mailovou adresu, jinak nemůže přijít doklad o úhradě.

Většina online

Drtivá většina motoristů podle Opatrného k nákupu známky využívá e-shop. U roční dálniční známky tak učinilo 333 tisíc z celkových 402 tisíc nakupujících, tedy přes 80 procent.

Na pobočce České pošty koupili lidé celkem 50 tisíc známek a na čerpacích stanicích EuroOil, které patří státnímu podniku Čepro, asi 24 tisíc. Na samoobslužných kioscích na hraničních přechodech si známku pořídilo jen zhruba 1600 lidí. V průběhu tohoto roku by měli přibýt i další prodejci. Ceny za známky se od loňska neměnily.

Havlíček k elektronickým známkám: E-shop jsme spustili a hned vypnuli, aby se nepřetížil

AutoMoto

Majitelé vozů na plyn nebo biometan platí částku poloviční, lidé s elektrickými vozy, hybridy a auty na vodík s emisemi pod 50 gramů CO2 na kilometr známku platit nemusí.

Nové roční dálniční známky už neplatí kalendářní rok, ale libovolných 365 dní. Pokud lidé nepotřebují známku hned od 1. února, kdy končí platnost starých kuponů, mohou si ji koupit třeba až na jaře před prvním výjezdem na dálnici. Známka tak může platit například od 4. dubna do 4. dubna příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám