Hlavní obsah

Omezování maximální rychlosti je jen první krok, zní od Volva

Novinky, laz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská automobilka chce zavedením omezovače maximální rychlosti především zavést diskusi nad tím, co se dá označit za bezpečnou rychlost. Maximálních 180 km/h, které automobilka oznámila už dříve v letošním roce, má být podle zástupců automobilky spíše prvním krokem.

Foto: Volvo

Facelift Volvo S90

Článek

„180 kilometrů za hodinu je pořád hodně vysoká rychlost. Zamezí to překračování povolené rychlosti? Určitě ne,” přiznala v rozhovoru pro britský Autocar Malin Ekholmová z bezpečnostního oddělení Volva. Švédská automobilka tímto krokem ale podle ní udělala „alespoň něco”.

„Všichni mluví o překračování rychlosti, ale my jsme chtěli udělat nějaké gesto, aby bylo vidět, že to myslíme vážně,” říká Ekholmová s tím, že jejich krok by měl zavést dialog ohledně hledání maximální bezpečné rychlosti.

Nová Volva pojedou už jen 180 km/h, prý kvůli bezpečnosti

AutoMoto

Jak ji nalézt, když se do výsledné hodnoty promítá několik proměnných včetně stavu vozovky, schopností auta nebo řidiče, ale neuvedla. „Jako výrobce chceme do této diskuse mezi legislativci a dalšími stranami přinést svůj nástroj,” uvedla Ekholmová.

Většina zákazníků Volva podle ní s těmito kroky souhlasí. A nebudou jediné. Spolu s plošným omezením maximální rychlosti, nejdříve na zmíněných 180 km/h, uvádí Volvo na trh také chytrý klíč. Ten libovolně omezí rychlost v závislosti na uživateli. Majitel tak například může auto přizpůsobit, než jej půjčí dětem či komukoli dalšímu.

Test Volva V60 T8: Čtyři stovky klidných kobyl ve švédském kombi

AutoMoto

Podobně jako ostatní výrobci se do vozů Volvo prosazuje také kamera snímající řidiče a vyhodnocující jeho chování. „Kamera vás nebude natáčet, abychom věděli, co děláte. Systém čte pohyby hlavy a očí a studuje vaše kognitivní signály. Vyhodnotí, jestli se věnujete řízení, nebo potřebujete pomoc,” vysvětluje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám