Hlavní obsah

Obytný vůz budoucnosti má speciální nástřik pro snížení teploty

Novinky, fra

Jak budou vypadat obytné vozy nedaleké budoucnosti? Budou samozřejmě velmi chytré, moderní, využijí slunce i nečekaným způsobem a také se mnoho dílů nebude vyrábět draze v malých sériích, ale prostě se vytiskne na 3D tiskárně.

Foto: Hymer

Hymer VisionVenture

Článek

Hymer je jednou z největších značek v oblasti stavby karavanů a obytných vozů. Na specializované výstavě v Düsseldorfu pak firma ukázala, jak daleko chce posunout tenhle segment automobilů v nejbližších letech.

Koncept Hymer VisionVenture stojí na základu Mercedesu Sprinter s pohonem všech kol, zvýšeným podvozkem a terénními pneumatikami i ráfky. Pak je zde vysoká karoserie kompaktního vanu, jenž nemá žádné výrazné omezení do délky ani výšky. Je to prostě vyšší dodávka, která má vzadu panoramatické okno pro krásný výhled a na střeše sklápěcí stan.

Foto: Hymer

Stan na střeše má boky nafouklé vzduchem, takže lépe izolují.

Začněme u něj. Už ten je zvláštní. Že jsou na jeho krytu solární panely, asi nepřekvapí. Spíš je tu zajímavé, že stěny nejsou z obyčejného stanového plátna, ale jsou plněné vzduchem, jako by to byla karimatka. Proto lépe izolují. Lůžka pak jsou posazena na skutečných lamelových roštech, aby komfort byl co největší.

V interiéru je spousta zajímavých novinek, jako je například zvětšující se koupelna. Ve standardním půdorysu je tu pouze umyvadlo a toaleta. Ovšem shrnovací stěna umožní expandovat koupelnu do prostoru a odklopením vnitřní příčky vznikne sprcha. Část s umyvadlem a toaletou tak zůstává i po koupání suchá.

Vzadu je dvojice lavic se sklopným stolkem. Celé zadní čelo se dá dvojdílně otevřít, takže je to jak obývací pokoj s velkou terasou. Pod jednou lavicí se pak ukrývá výsuvný elektrický gril.

Foto: Hymer

Mnoho dílů interiéru je vytištěno na 3D tiskárně

Zajímavé je, že části interiéru nejsou vyrobené konvenční cestou. Pro tak malé objemy, které se v tomto trhu objevují, se nevyplatí zadávat drahou kusovou výrobu. Vše se prostě vytiskne na 3D tiskárně, což je rychlejší a levnější.

Asi nejzajímavější je pak karoserie auta. Je potažena speciální barvou od BASF. Ta dokáže snižovat teplotu karoserie až o 20 °C na povrchu a 4 °C uvnitř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám