Hlavní obsah

Nové nejdražší auto v historii Číny slibuje úctyhodnou dynamiku

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vůz, který má být nejdražší v historii čínského automobilového průmyslu, se jmenuje Hongqi S9 a jako koncept se představil na autosalonu ve Frankfurtu zhruba před rokem. Bude se vyrábět, ale nedostane se na každého.

Foto: Profimedia.cz

Hongqi S9 na autosalonu ve Frankfurtu v září 2019

Článek

Poslední velký autosalon před koronavirovou pandemií, ten v německém Frankfurtu v září 2019, ukázal mimo řady novinek důležitých pro evropský trh také Hongqi S9 - supersport čínské automobilky, která se zabývá vývojem zejména luxusních aut a dodává limuzíny i čínské vládě.

Světle modrá placka vypadala se svými odvážnými světly, zádí s gigantickými výfuky, ještě větším difuzorem a absencí prostoru pro registrační značku, a také volantem, který připomíná všechno, jen ne volant, spíš jako koncept, designérské cvičení. Podle webu CarNewsChina se však automobilka rozhodla uvést vůz do prodeje.

Foto: Profimedia.cz

Hongqi S9 na autosalonu ve Frankfurtu v září 2019

Má to stihnout do příštího roku, což nás vede k domněnce, že rozhodnutí auto vyrábět a prodávat padlo mnohem dřív, neboť připravit vůz na sériovou výrobu je práce na několik let.

V každém případě se ale 70 boháčů - víc aut nebude vyrobeno - může těšit na opravdu pozoruhodný vůz. Co zatím není známo, je, zda na vůz dosáhnou i zahraniční zájemci, nebo zůstane na čínském trhu.

Foto: Profimedia.cz

Hongqi S9 na autosalonu ve Frankfurtu v září 2019

Ti, kteří budou S9 chtít přidat do své sbírky, si muset připravit hezky kulatých 10 milionů čínských jüanů, tedy 32,32 milionu korun. Je to spousta peněz - žádné čínské auto se nikdy takto draho neprodávalo -, ale také za ně zákazníci dostane pořádný kus auta. Jednak, podívejte se pozorně na obrázky - všechno je vyrobeno z karbonu, včetně kol.

A jednak, automobilka se holedbá výkonem 1400 koní, který pramení z hybridního pohonného ústrojí, jemuž stojí základem přeplňovaný osmiválec. Zrychlení na stovku má zabrat jen 1,9 sekundy a nejvyšší rychlost má být 400 km/h. Pokud se tato čísla potvrdí, S9 se rázem stane jedním z nejrychlejších aut planety.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám