Hlavní obsah

Nejrychlejší dodge v historii má být elektromobilem, chce překonat Teslu

Americká automobilka Dodge, známá v posledních letech především šroubováním kompresorového osmiválce Hellcat na vyšší a vyšší výkony, má pracovat na elektromobilu, který bude nejrychlejším dodgem v historii. A snad ve zrychlení překoná i Teslu Model S Plaid.

Foto: Dodge

Dodge Challenger SRT Demon

Článek

Během posledních několika let automobilka Dodge sama sebe předháněla, kolik koní dokáže vydolovat z 6,2l osmiválce Hellcat a jak rychlým to stádo její auto – většinou model Challenger, ale tento motor našel cestu i do rodinného SUV Durango – udělá. Podle webu TheDetroitBureau snaha být čím dál silnější a rychlejší pokračuje, ale Hellcat už nebude jejím středem – tím má být elektřina.

Dodge slibuje novou éru muscle cars, elektrický pohon je podle něj velmi slibný

AutoMoto

Nebylo by to až tak překvapivé – z automobilky už pár měsíců znějí slova o tom, že elektrifikace je budoucností muscle cars. Matt McAlear se dokonce nechal slyšet, že Dodge s elektrifikací „znovu vynalezne muscle cars“.

Nejrychlejší tesla předvedla své drtivé zrychlení

AutoMoto

Automobilka Tesla před několika dny svým zákazníkům předvedla nový Model S Plaid, který podle ní zrychlí na „americkou stovku“ 60 mph (97 km/h) nejrychleji na světě – do dvou sekund. To je významně rychleji, než to zvládne demon, nejsilnější inkarnace Hellcatu pod kapotou modelu Challenger – ten potřebuje 2,3 sekundy.

Podle nejmenovaných zdrojů zmíněného webu jsou představitelé Dodge odhodlaní tento titul získat. Jeden zdroj uvádí, že vyvíjený elektromobil bude „nejrychlejší dodge v historii“.

Foto: Dodge

Osmiválec pod kapotou Dodge Challenger SRT Demon nabízí 852 koní a 1044 Nm. Na Teslu Model S Plaid je i tohle málo.

Dodge a celá americká odnož koncernu Stellantis se ovšem do elektrifikace pouští víc než jen pro jeden model. Plug-in hybridních jeepů už je na světě několik, včetně ikonického wrangleru – ten je aktuálně v USA nejprodávanějším plug-in hybridem – a oficiálně byl potvrzen i stejně poháněný Jeep Grand Cherokee. Očekává se také elektrický pick-up značky Ram jako konkurence Fordu F-150 Lightning.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám