Hlavní obsah

Nástupce Nissanu 370Z zatím nebude elektrický, zní z automobilky

Novinky, dh, mb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Nissan v příštím roce s největší pravděpodobností představí nový sportovní model 400Z. Pohánět ho má dvakrát přeplňovaná V6. Zdroje z automobilky hovoří proti spekulacím, že ostrý japonec dorazí s hybridním či elektrickým pohonem.

Foto: Nissan

Silueta nového „zetka“ ve starším oficiálním videu.

Článek

Dlouho očekávaný nástupce Nissanu 370Z, který by se podle dostupných zpráv mohl jmenovat prostě 400Z, se objeví v roce 2021 minimálně jako vývojový prototyp na veletrzích v Asii. Uvádí to australský web CarAdvice s odkazy na zdroje z automobilky Nissan.

Co je možná podstatnější, je, že pod kapotou pravděpodobně nebude elektřina, nebo přinejmenším nebude dominovat. Očekává se vidlicový šestiválec o objemu tří litrů se dvěma turbodmychadly, který by měl dávat okolo čtyř set koní.

Nissan představuje elektrické SUV Ariya, zaujme výkonem i dojezdem

AutoMoto

Viceprezident značky pro globální produktovou strategii Ivan Espinosa podle australského webu uvedl, že Nissan sice přemýšlel o elektrifikaci modelu 400Z, ale zatím nemůže poskytovat detaily a vidí prostor pro tradiční i elektrifikovaná „zetka“. „Pravděpodobně v krátkodobém horizontu přijde konvenční technologie. Tím myslím spalovací motor,“ nechal se slyšet.

Pokračoval, že blíže je rozhodně hybridní pohon, se kterým Nissan koketuje. U čistě elektrické verze je stále problém s hmotností. Modely s označením Z vždy vynikaly lehkostí a obratností a s tím zatím těžké lithium-iontové baterie nekorespondují. Nissan však podle něj v budoucnu může těžit ze zkušeností, které inženýři nasbírají v seriálu závodů formule E.

Internetem kolují různé ilustrace, jak by mohl Nissan 400Z vypadat.

Po stránce designu by 400Z mělo podle některých designérských skic, které se objevily na internetu, mít zaoblené přední světlomety, horizontální zadní světlo a tvarem vzdávat poctu původnímu modelu Nissan Fairlady Z z roku 1969.

„Nebude to ale retro. Spíše bych to nazval úctou k tradici,“ uvedl globální šéf designu Nissanu Alfonso Albaisa. Sám potvrdil, že snímky, které se objevily na sociálních sítích, se blíží realitě.

Reklama

Související témata:

Související články

Nový Nissan X-Trail je tu, zatím jako Američan

Japonská automobilka Nissan představila v USA model Rogue, který po Evropě bude s největší pravděpodobností jezdit jako X-Trail. O něco se zmenšil, ale přesto...

Výběr článků

Načítám