Hlavní obsah

Nařízení EU zakazuje podsvícenou sošku na kapotě, Rolls-Royce ji musí vypnout

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnou sošku s názvem Spirit of Ecstasy, která už léta zdobí přídě automobilů značky Rolls-Royce, si mohli zákazníci objednat skleněnou a podsvícenou – a údajně byl o takovou variantu docela zájem. Nyní ji však automobilka přestala vyrábět a bude ji muset vypnout i na autech, která už byla vyrobena.

Foto: Rolls-Royce

Dříve soška Spirit of Ecstasy svítila, podle předpisů EU ale nesmí.

Článek

Podsvícená soška na kapotě vozů Rolls-Royce není v souladu s předpisy Evropské unie. Uvádí to britské noviny Daily Mail s odkazem na automobilku a také na britské ministerstvo dopravy. To se dle novin nechalo slyšet, že „podsvícené ozdoby na kapotě nejsou dovoleny eurounijním homologačním procesem vozidel jako celků”.

Automobilka kromě stažení prvku z nabídky také bude vypínat podsvícení sošky na autech, která přijedou do servisu. Zákazníkům nabídne vrácení peněz nebo výměnu za postříbřenou sošku.

Foto: Rolls-Royce

Podsvícenou masku model Ghost (na snímku) mít může. Sošku ale nikoliv.

Konkrétní předpis, který podsvícenou sošku zakazuje, má označení UNECE R48 a obsahuje, nepřekvapivě, jednotná homologační pravidla pro vnější osvětlení vozidel. Je zajímavé, že zatímco podsvícená loga zakazuje, s podsvícenou maskou chladiče nemá problém.

To dokazují nejen podsvícené ledvinky BMW X6. I nový Rolls-Royce Ghost bude mít podsvícenou masku chladiče stejně jako Škoda Enyaq. Co víc, inženýři Škody Novinkám v minulosti prozradili, že i u enyaqu se ve vývoji zvažovalo podsvícené logo – ale právě kvůli předpisům bylo zavrženo.

Podsvícená soška Spirit of Ecstasy se prvně objevila na konceptu samořídícího elektromobilu 103EX v roce 2016. O chvíli později se objevila v nabídce pro produkční modely jako příplatek.

Foto: Rolls-Royce

Koncept Rolls-Royce 103EX

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám