Hlavní obsah

Na pneumatikách budou od května nové štítky, motorista se dozví více

S jarním přezouváním se s novinkou sice šofér potkat nemusí, od května ale začnou v Česku i dalších zemích EU platit nové štítky pneumatik, které poskytnou spotřebitelům více informací o jejich vybraných vlastnostech. Podle Continentalu je výraznou změnou i použití QR kódu.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Zorientovat se v nápisech na bočnici pneumatiky není těžké.

Článek

Na nových štítcích se změní struktura uvádění tříd valivého odporu a účinnosti brzdění na mokré vozovce a hlučnost bude uvádět jako množství decibelů. Motoristé získají přístup k doplňujícím informacím o konkrétní pneumatice v databázi EU i po načtení QR kódu na štítku.

Nový štítek pro pneumatiky v EU je podle evropské komise navržený tak, aby pomohl spotřebiteli vybrat si obutí s vyšší úsporou paliva a zároveň mu poskytl informace o brzdných vzdálenostech. Volba pneumatik s nižším valivým odporem u spotřebitelů a komerčních provozovatelů může vést k zásadním úsporám palivových nákladů a také k nižším emisím.

Přehlednější informace o přilnavosti na mokré vozovce by pak měly zvýšit bezpečnost provozu, zatímco informace o hluku při jízdě mohou pomoci snižovat hladiny hluku způsobované silničním provozem.

Foto: Continental

Energetické štítky na pneumatikách od května čekají změny

Foto: Continental

Energetické štítky na pneumatikách od května čekají změny

Na pneumatikách pro osobní vozidla se mohou vyskytnout dva nové piktogramy. První z nich informuje o záběru pneumatiky na sněhovém povrchu, přičemž v některých zemích EU je již toto označení u zimních pneumatik povinné.

Druhý piktogram je určen především pro skandinávské země a definuje záběr pneumatik na ledovém povrchu. Toto označení by měly mít především pneumatiky s měkkou směsí, které se ve střední Evropě nepoužívají. Od května musí být informace na štítku pneumatiky v EU dostupné i na pneumatikách určených pro těžká užitková vozidla.

Američan natočil, jak to vypadá uvnitř pneumatiky za jízdy

AutoMoto

U obutí pro osobní a dodávková vozidla již nebude třída D nevyužita, jako tomu bylo dosud, ale přesunou se do ní pneumatiky, které patřily do třídy E. Na staré verzi EU štítku výrobce známkoval spotřebu paliva a brzdnou dráhu na mokru hodnotami A (nejlepší) až G (nejhorší), tedy šesti třídami, D bylo vynecháno. Na nové verzi etikety je škála mezi písmeny A až E, tedy pouze pět tříd. Pneumatiky s vlastnostmi na úrovni tříd F a G se v aktuálním štítkování nově posunuly do třídy E.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám