Hlavní obsah

McLarenem skrz povodeň? Američan ukázal nedostatek soudnosti

Projíždět vodou vyžaduje extrémní opatrnost i v terénním voze, tím spíš, když se jedná o zatopenou ulici. Nejmenovaný americký řidič se o to pokoušel v britském supersportu.

Foto: McLaren

McLaren 600LT (na snímku) je pravděpodobně autem ve videu.

Článek

Projíždět autem zatopenou silnici není zrovna dobrý nápad, ani když máte normální vůz. Jistý Američan se do toho pustil v kousku hraničícím s šílenstvím - se supersportem britské značky McLaren.

Video, které uživatel Twitteru jménem Michael zveřejnil 23. dubna, ukazuje černý mcLaren následovat několik aut do zatopené části ulice v Charlestonu v Jižní Karolíně. SUV a pick-up trucky díky své vyšší stavbě projíždějí bez problémů.

McLaren však z neznámého důvodu ve vodě zahýbá doprava, kde je podle množství vody stříkající od přídě auta větší hloubka. Pak najel na hliněný břeh, kde zůstal stát. Podle webu Count on News2, který zprávu přinesl, tuhle plaveckou zkoušku mcLaren přežil, ale podle autora videa motor „nezněl hezky”.

Foto: McLaren

Podle zadních světel i názoru autora vypadá auto ve videu na McLaren 600LT (na snímku).

To by mohlo značit poškození, které je při průjezdu vodou relativně časté - voda se může dostat přes sání do spalovacích komor motoru, kde ji písty budou chtít stlačit jako směs vzduchu s benzínem. Jenže voda není stlačitelná, a když se o to píst pokusí, něco povolí - zejména ojnice se mohou polámat, nebo zohýbat.

To je hlavní důvod, proč by člověk měl být extrémně opatrný, chce-li projet hlubokou vodou. K dalším patří možnost, že voda zateče někam do elektroniky a způsobí tam škody. V každém případě člověk riskuje velmi drahou opravu, či totální škodu.

Proč také vyžaduje průjezd vodou extrémní opatrnost? Pokud není vidět na dno, vždycky je tu riziko, že voda bude mnohem hlubší, než čekáte. A v případě zatopené vozovky se může pod hladinou skrývat propadlina či místo s velmi silným proudem, které vás strhne do rozvodněné řeky.

Anketa

Poškodili jste někdy své auto průjezdem hlubokou vodou?
Ano
8,4 %
Já ne, ale známý ano
5,1 %
Ne
86,5 %
Celkem hlasovalo 1409 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám