Hlavní obsah

Letňanské výstaviště bude do neděle patřit elektromobilům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Druhý ročník veletrhu čisté mobility e-Salon představí poprvé v ČR elektrické novinky nejen Škody a Volkswagenu, ale také značek Kia, Hyundai nebo Tesla. Vedle elektromobilů budou k vidění elektrické letouny, skútry a další vozítka, ale i supervýkonné dobíjecí technologie. Akce začíná na letňanském výstavišti ve čtvrtek 14. 11. pro odborníky a o den později pro veřejnost. Potrvá do neděle.

Foto: Škoda

Škoda Vision iV je konceptem elektromobilu z Mladé Boleslavi.

Článek

Škoda bude na e-Salonu v pražských Letňanech vystavovat svůj první elektromobil Citigo iV, dále hybridní Superb iV a také studii elektrického SUV Vision iV. Volkswagen představí v české premiéře své ID.3, které nabízí dojezd až 550 km s osmiletou zárukou na baterie.

V případě elektrických modelů ID si zákazníci budou moci sami zvolit, jaký dojezd jim bude vyhovovat. Podle toho bude vůz stát, neboť baterie je na elektromobilu to nejdražší.

Automobilka Kia přiveze dva elektrické modely, oba s dojezdem přesahujícím 450 km v kombinovaném cyklu a 600 km v čistě městském provozu. Poprvé v Česku bude k vidění druhá generace modelu e-Soul a vystaven bude i první elektrický crossover značky, model e-Niro. Oba stojí v Česku od 1,15 milionu korun.

Foto: Kia

Kia e-Soul

Hyundai slibuje modely Kona Hybrid, Kona Electric či modernizované modely z řady Ioniq. Ta nabízí hybrid, plug-in hybrid i bateriový elektromobil v cenách od 600, resp. 800 a 900 tisíc korun. K vidění bude rovněž vodíkový vůz Nexo druhé generace, který se u nás ale neprodává, neboť tu není plnicí stanice na vodík.

Foto: Hyundai

Hyundai Ioniq Electric

Renault se pochlubí faceliftem modelu Zoe, který přináší zejména možnost rychlonabíjení a větší baterii. Má 52 kWh a dle cyklu WLTP má dojet až 395 km na jedno nabití. U tohoto modelu je na světě už i ceník. Zoe stojí od 695 tisíc korun.

Foto: Renault

Renault Zoe po modernizaci

Přijede i Mitsubishi s modelem Outlander PHEV, který sice není zrovna novinkou, ale chlubí se pohonem všech kol a spotřebou paliva 1,8 l/100 km. Tak nízké normované spotřeby může dosáhnout díky tomu, že zvládne 54 kilometrů ujet na elektřinu. A podle automobilky to je nejprodávanější plug-in hybrid v Evropě napříč segmenty v letech 2015, 2016 a 2017. Nyní, koncem roku 2019, ho koupíte od 960 tisíc korun.

Foto: Mitsubishi

Mitsubishi Outlander PHEV

Ford ukáže novou hybridní verzi modelu Mondeo. Návštěvníci uvidí také například Teslu Model 3, která se od nedávna prodává oficiálně i v Česku, a to od 1,2 milionu korun. Audi předvede nejen bateriový elektromobil e-tron (od 2,123 milionu korun), ale i plug-in hybrid Audi Q5 TFSI e, který stojí nejméně 1,6 milionu korun.

Foto: Audi

Audi Q5 TFSI e quattro

Projekt udržitelné mobility v letectví Pure Flight představí elektrické letadlo ΦNIX, které je momentálně světovou špičkou letadel na baterky v doletu a délce letu. Dále představí evoluci tohoto stroje pro příští roky, tou bude elektroletadlo s vodíkovým palivovým článkem. Návštěvníci veletrhu uvidí i tandemové rogalo na elektrický pohon nebo jednomístnou tříkolku.

Reklama

Související články

Na vzdálenou chatu elektromobilem? Ano, ale...

Ta otázka mě napadla už dřív – dají se elektromobilem v Česku jezdit i dlouhé vzdálenosti? Ve velkých městech je to relativně snadné, veřejných nabíjecích...

Výběr článků

Načítám