Hlavní obsah

Kia EV6 má kuriozní rekord. Cestou napříč USA se nabíjela nejkratší dobu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elektrická kia se vydala z New Yorku do Los Angeles a cestou musela nabíjet víc než dvacetkrát. Jenže to vždycky trvalo pouhých pár minut, takže stanovila rekord v nejkratším čase nabíjení na téhle trase.

Foto: Kia

Kia EV6

Článek

S nástupem elektromobilů se objevuje také spousta nových rekordů, které se dají pokořit. Anebo napřed vymyslet a pak stanovit první záznam. Ten, který máme dnes před sebou, je z toho prvního ranku, ale v druhém musel být celkem nedávno. Jde o čas strávený u nabíjecích stanic při cestě napříč Spojenými státy.

Leckoho by napadlo, že se sítí Superchargerů má největší šanci nějaké auto značky Tesla, a donedávna tomu skutečně tak bylo s hodnotou 12 h 48 min 19 s. Kia EV6 se ale umí nabíjet mnohem rychleji než tesly, výkonem až 350 kW. Šanci překonat rekord automobilka využila a ten původní zesměšnila.

Elektromobil Kia EV6 má ceny pro český trh, začíná nad milionem

AutoMoto

EV6 na trase z New Yorku do Los Angeles dlouhé 2880,5 míle (4635,7 km) strávilo připojené k nabíječce jen 7 h 10 min 1 s, tedy o víc než pět a půl hodiny méně. Průměrná zastávka u nabíječky trvala méně než 20 minut, takže jich bylo celkem dvaadvacet, odhadujeme-li správně.

Celkem trasa posádce zabrala sedm dní –⁠ nikoliv čistého času –⁠, ovšem na to se zrovna tento rekord neptá. Rekord v čase na přejezd USA z New Yorku do Los Angeles je 42 h 17 min pro elektromobil a 25 h 39 min pro konvenční auto, ovšem to je třeba naprosto ignorovat veškeré dopravní předpisy –⁠ což by samozřejmě neměl nikdo zkoušet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám