Hlavní obsah

Jak řídit ve větru, aby vás neodfoukl jako kus papíru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítr není vidět, ale o to větší problémy může způsobit, jak ukazuje video ze Skotska - silný vichr převrátil nákladní auto na stojící policejní vůz. Ten byl naštěstí prázdný. Víte, jak řídit auto za silného větru?

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vítr na dálnici ve Skotsku převrátil náklaďákVideo: Reuters

 
Článek

Meteorologové varují před enormně silným větrem, který v těchto dnech můžeme očekávat v západní Evropě. Vítr o rychlosti až 75 km/h se má dostat i do Česka. Jak ukazuje video ze Skotska, vítr je dost silný na to, aby převrátil i náklaďák.

Česko zasáhne silný vítr, varovali meteorologové

Počasí

Události ve videu se seběhly 10. prosince na silnici A1 nedaleko East Lintonu, městečka východně od Edinburghu. Třebaže na první pohled upoutá pozornost již převrácený náklaďák, ten tu není tím hlavním. Po pár vteřinách totiž na stojící policejní auto spadne další nákladní auto. Převrátil ho silný vítr.

Policejní auto tu stálo, protože v něm policista John Easton přijel k už převrácenému náklaďáku, který je ve videu také vidět. Už ve voze nebyl, a tak se mu nic nestalo. Ani při jednom incidentu v tomto místě nedošlo k těžkému zranění.

Jak řídit ve větru?

Vítr na silnicích není nic neobvyklého, ale jak vidno, může způsobit problém. Největší riziko představuje boční vítr, a to pro lehká auta a auta s velkou boční plochou, tedy dodávky a kamiony. Takové auto, nemá-li náklad, může skončit na boku opravdu snadno.

Na Evropu se žene vichr, který na Island udeřil silou hurikánu

Počasí

Za volantem jakéhokoliv vozu je nutné nedržet křečovitě volant a vnímat pohyby auta. Ty vám totiž napoví, co máte dělat. Fouká-li vítr zprava, bude tlačit váš vůz doleva a vy budete muset tuto sílu korigovat natočením volantu doprava. Dobrým indikátorem směru větru jsou také stromy a tráva u silnice.

Zejména nebezpečný je silný boční vítr na mostech, hlavně těch velmi vysokých bez protihlukových bariér na stranách.

V momentě, kdy na most vjedete, může do auta zatlačit poryv větru. Tuto situace je třeba očekávat a připravit se na ni. Před místy, kde se to často děje, na to zpravidla upozorňuje dopravní značka A16 „Boční vítr”.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Dopravní značka A16 „Boční vítr” u Velemyšlevsi

Silný boční vítr může znamenat problém i při předjíždění velkých aut. V momentě, kdy se za ně před větrem schováte, se jede dobře, ale když se dostanete před ně, opět se do vás vítr opře a musíte na to být připraveni.

Podobná změna v chování auta se dá očekávat, když najednou vyjedete zpoza protihlukové bariéry.

Jak na světla do mlhy? Můžou nejen pomoci, ale i uškodit

AutoMoto

Abyste předešli tomu, že vítr převrátí náklaďák zrovna na vaše auto a vás v něm, je vhodné si předjíždění dvakrát rozmyslet. A pokud je vítr příliš silný, počkat s předjížděním, než dojedete někam do závětří. Sice pojedete chvilku pomaleji, ale je to lepší, než být plackou na asfaltu.

Jedete-li lesem, je třeba počítat s možností, že na silnici náhle spadne strom či větev, anebo že za ostrou zatáčkou bude něco takového na silnici ležet.

Zejména je dobré se za silného větru vyhnout alejím starých stromů na pláních. Jsou sice romantické, ale vítr se do stromů opírá plnou silou, a tím spíš z nich může ulomit něco, co nechcete, aby vám přistálo v čelním skle.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám