Hlavní obsah

Jak převézt vánoční stromek? Je třeba dbát na pár pravidel

S Vánoci se kromě dárků a všeobecného obžerství pojí také stromeček - a ten je třeba nějak dopravit z prodejny do obýváku. Možností, jak to udělat bezpečně pro sebe i všechny okolo, je několik a nejsou náročné.

Foto: Profimedia.cz

Připevnit stromek gumičkou je vhodné tak leda pro hračku, ne pro skutečné auto.

Článek

Jsou auta, dovnitř kterých můžete hodit úplně cokoliv, a ono se to tam nejenže vejde, ale převoz je i bezpečný. Ne každý má ale doma dodávku, pochopitelně. Většina z nás bude vánoční stromek převážet ve svém osobním autě. Nebo na něm.

Takový převoz má několik možností a pár pravidel. Pro všechna z nich platí, že berete-li řezaný stromek, je víc než vhodné si ho nechat zabalit do síťoviny. Mnohem lépe se s ním manipuluje. A také se hodí nějaká stará deka, abyste své auto ochránili před jehličím.

Foto: Profimedia.cz

Strkáte-li stromek do auta, dejte ho tam kmenem napřed, tj. opačně, než je na téhle fotografii.

První a relativně nejjednodušší možností je stromek vézt uvnitř auta, v kufru po sklopení zadních sedaček. Samozřejmě, čím delší máte auto, tím větší stromek se do něj vejde. Na podlahu dejte nejdřív deku, pokud ji máte, a stromek strčte dovnitř kmenem napřed.

Ten, zabalený do konce deky, zapřete o přední sedačku a stromek upevněte minimálně bezpečnostním pásem, radši ale popruhy k okům v zavazadelníku, aby měl co nejméně možností se hýbat. A samozřejmě, pokud stromek čouhá ven víc než metr, musí být jeho konec podle zákona označen červeným praporkem, příp. za snížené viditelnosti světlem či odrazkou.

Pokud nemůžete sklopit zadní sedačky, lze stromek převážet i na nich, napříč k podélné ose vozu. V takovém případě ho upevněte bezpečnostními pásy na obou stranách.

Foto: ADAC

Upevnit stromek gumicuky je hrubě nedostatečné. Takto letí vpřed při nárazu v rychlosti 50 km/h.

Velmi častou variantou je převoz stromku na střeše, přesněji na příčnících střešního nosiče. Tady je to už trochu složitější, protože upevnění stromku je naprosto klíčová věc. Špatně upevněný stromek totiž může za jízdy, při prudkém brzdění nebo při nehodě spadnout a způsobit škody i zranění.

Vánoční zvyky a tradice, které navodí tu pravou sváteční atmosféru

Vánoce

Starší test německého autoklubu ADAC ukázal, že pružná upevňovací lanka, tzv. gumicuky, jsou hrubě nedostatečné - při nárazu v 50 km/h stromek ze střechy slétnul, gumicuky ho prostě neudržely. Vhodnější je použití tzv. kurten, tedy plochých popruhů s ráčnami. Potřebujete dvě - jednu na každý konec stromku.

Stromek opět uložte kmenem dopředu a kurtnou ten kmen omotejte tak, aby nebylo v žádném případě možné, že v nečekané situaci poletí dopředu. Druhou kurtnou ho upevněte k zadnímu příčníku tak, aby se nemohl hýbat.

Foto: ADAC

Tohle je správně - stromek je na střeše upoután kurtnami, které drží i kmen, takže se nehýbe ani při nárazu.

A co když máte kabriolet? V takovém případě je přeprava stromku snadná, aspoň pokud neprší či nesněží (příliš mnoho). Dobře se oblečte, stáhněte střechu, stromek postavte na pravou sedačku či do prostoru pro nohy spolujezdce a upevněte ho bezpečnostním pásem. Nad hlavou máte celý vesmír a stromek do něj může trčet. Jako bonus se za vámi každý otočí a koncem roku si užijete ještě pár kilometrů s nebem nad hlavou.

Foto: Lukáš Procházka

Vánoční stromek se dá převézt, i když nemáte zrovna kombík. Princip je tady jasný - kmen na sedačku nebo do prostoru nohou, špička trčí ven a řidič má radost z nebe nad hlavou.

Reklama

Výběr článků

Načítám