Hlavní obsah

Ford udělal ze starého pick-upu elektromobil

Automobilka Ford představila unikátní koncept, který v sobě spojuje tradici s inovacemi. Jedná se o vůz s názvem Eluminator, který tvoří karoserie pick-upu F100 z roku 1978 a elektrické pohonné ústrojí z Fordu Mustang Mach-E GT.

Foto: Ford

Ford F-100 Eluminator

Článek

Jedinečný koncept Ford vyvinul v rámci příprav na automobilový veletrh SEMA, který se každoročně koná v americkém městě „hříchů“ v Las Vegas. Ford tradičně chce na domácí půdě co nejvíce vyniknout, což by se mu s pick-upem mohlo povést.

Koncept nese název F-100 Eluminator a stojí na zakázku vyrobeném podvozku, který společně vyvinula divize Ford Performance a firma MLe Racecars. Karoserie pak sice vypadá přesně jako u pick-upu F100 z roku 1978, pod kapotou je ale nejnovější dvoumotorový elektrický agregát s výkonem 480 koní z Fordu Mustang Mach-E v nejsilnější verzi GT.

Toyota na SEMA Show: Tři drsné offroady a jeden zhmotněný katalog příslušenství

Tuning

Mimo silného elektromotoru navíc auto dostalo snížené závodní odpružení, na zakázku vyrobená kola a speciální lak Avalanche Gray. V interiéru se pak znovu kombinuje tradice a inovace. Například dveře zůstaly zachované, nicméně nechybí obří displej infotainmentu, moderní volant a displej místo přístrojové desky. Řidič se pak může těšit na kožená sportovní sedadla.

Foto: Ford

Ford F-100 Eluminator

Ford koncept vytvořil, aby upozornil na program Ford Eluminator, přes který si zákazníci mohou od automobilky objednat celé pohonné ústrojí z nejnovějšího elektrického Mustangu. Jednotka stojí 3900 dolarů, tedy v přepočtu přibližně 90 tisíc korun a Ford ji připravil speciálně pro americké úpravce automobilů, kteří se zabývají například renovacemi veteránů.

Za volantem Fordu Mustang Mach-E: Parádní elektrické svezení

Testy

„Elektrický výkon je zábavný a náš průmysl posouvá směrem kupředu. Směrem k elektromobilitě se musí časem posunout vše, ať už je to závodění, renovace, či trh s náhradními díly,“ uvedl ředitel Ford Performance Mark Rushbrook, který věří, že lidé začnou brzy toužit po tradičních veteránech s nejmodernějšími motory.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám