Hlavní obsah

Displeje škodovek budou upozorňovat na nebezpečí

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká automobilka Škoda nově do svých infotainmentů použije bezpečnostní funkci Traffication, která pomocí palubního displeje řidiče upozorní na jízdu v protisměru nebo na poruchu vozidla. Aplikace bude k dispozici prozatím pro pět modelů.

Foto: Škoda

Funkce Traffication na displeji Škody Scala

Článek

Automobilka pracovala na aplikaci Traffication ve spolupráci s firmou Bosch. Software si už nyní mohou stáhnout modely Superb, Scala, Kamiq, Karoq a Kodiaq, které jsou vybaveny vrcholnou třetí generací modulární platformy infotainmentu ve verzi Columbus či v případě kamiqu a scaly Amundsen. Postupem roku se aplikace objeví i v dalších modelech jako Octavia či Fabia.

Aplikaci si řidiči těchto škodovek mohou stáhnout do systému v online obchodu. Po instalaci je bude palubní displej informovat o tom, že například vjeli na dálnici do protisměru nebo že je poblíž nebezpečná situace.

Řidiče také systém upozorní na případnou poruchu nebo na nebezpečí, pokud zaznamená zapnutá výstražná světla u vozidel v okolí.

10 dopravních značek, které jste od autoškoly zapomněli

AutoMoto

Škoda bude v průběhu letošního roku postupně do aplikace přidávat další a další funkce. Mezi ty chystané patří například předpověď počasí, oznámení podmínek na vozovce před řidičem nebo předčítání textových zpráv, aby se mohl řidič plně věnovat řízení a nemusel hledět na obrazovku.

Řidiči budou moci pomocí aplikace sami oznámit jiným řidičům nebezpečné úseky na silnici, podobně jako tomu je ve smartphonové aplikaci Waze.

Inženýři ve Škoda Auto dále na konci příštího roku počítají s tím, že aplikace Traffication bude umět komunikovat i s dalšími vozidly v okolí pomocí systému C2X. Ten nejen, že navazuje komunikaci s jinými auty, ale umí také „mluvit“ s chytrými značkami či okolní infrastrukturou.

„Toto rozšíření umožní okamžitý příjem informací ze systému chytrých měst nebo upozornění od nedalekých zásahových vozidel,“ uvádí Michal Vondra, produktový manažer ve Škoda Auto.

Reklama

Související témata:

Související články

Škoda Octavia je slovenským autem roku

Podle slovenských motoristických novinářů je nejlepším autem pro letošní rok na Slovensku vůz český – Škoda Octavia čtvrté generace. Obstála v konkurenci...

Výběr článků

Načítám