Hlavní obsah

Disky kol pro chystané BMW iX3 mají prodloužit dojezd o 10 kilometrů

Novinky, laz

BMW podává další předkrm předtím, než se svým elektrickým SUV vyrazí do boje s Mercedesem EQC, Audi e-tron nebo Jaguar I-Pace. Model iX3 má zaujmout i speciálně vyvinutými aerodynamickými disky kol. Ještě více zaujmou vzhledem k tomu, jaký podle inženýrů z Mnichova mají mít vliv na normovaný dojezd.

Foto: BMW

Disky kol BMW iX3

Článek

Automobilky se kvůli testování stále přísnějších norem v reálném provozu snaží dosáhnout nejlepších výsledků za každou cenu. U vozů se spalovacími motory jde o střežené emise, u elektromobilu především o normovanou spotřebu a dojezd na jedno nabití.

Podle výrobce ovlivňují kola včetně jejich aerodynamického odporu 30 procent spotřeby moderního vozu. Nové disky kol mají v porovnání s těmi na spalovací variantě příbuzného SUV X3 o 5 % nižší odpor vzduchu a jsou o 15 % lehčí.

Foto: BMW

Disky kol BMW iX3

Pokud budeme ve hře čísel, kterou koneckonců výrobcům nutí tuhé předpisy, pokračovat, díky lepšímu toku vzduchu kolem kol a nižší hmotnosti zlepšují pouhé disky normovanou spotřebu elektrické energie dle protokolu WLTP o 2 procenta.

To podle BMW znamená spotřebu o 0,4 kWh na 100 km nižší, tedy 20 kWh na 100 km a o 10 kilometrů navíc, co se dojezdu týče. BMW již dříve oznámilo, že jejich vůz by měl dosáhnout dojezdu na jedno nabití baterie více než 440 kilometrů. Díky soustavě baterií o kapacitě 74 kWh.

BMW se do boje elektrických prémiových SUV pustí se zadokolkou

AutoMoto

Jediný elektrický motor u zadní nápravy nabídne 210 kilowattů výkonu a 400 N.m maximálního točivého momentu.

Tyto disky se objeví také na dalších modelech chystané invaze podznačky BMW „i”, tedy na iNext a i4, které se představí v roce 2021. Zato iX3 bychom se v sériové podobě měli dočkat už letos.

Reklama

Související témata:

Související články

Autem roku 2020 v ČR je BMW řady 3

Česká anketa o nejlepší auto prodávané na domácím trhu má svého vítěze – je jím BMW řady 3, coby první BMW v historii ankety. Loňským vítězem byl Ford Focus....

Výběr článků

Načítám