Hlavní obsah

Daimler prohrál soud s Nokií, výrobce mercedesů se s Finy neshodne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německý automobilový gigant Daimler, jehož nejznámější značkou je Mercedes-Benz, prohrál soudní spor s finskou Nokií o poskytování licencí na telekomunikační technologie v autech a platby za ně. Je to druhý spor z deseti; první žaloba byla už letos zamítnuta.

Foto: Milan Lažanský, Novinky

Mercedes-Benz (Ilustrační foto)

Článek

U řady moderních automobilů je běžné, že jsou připojeny k internetu podobně jako smartphony. Získávají tak data o dopravě či počasí a mohou i stahovat aktualizace svého softwaru. Daimler ovšem má odlišný názor na to, jak mají fungovat platby za tyto technologie, než finská Nokia, která je jejich dodavatelem.

Podle webu Financial Times německý Daimler, na rozdíl od některých jiných automobilek, odmítá platit licence za používání technologií pro komunikaci na sítích 2G, 3G a 4G. Tvrdí, že licence by měli platit ti dodavatelé, kteří pro Daimler vyrábějí dotčené součástky, tedy např. Continental. Ten se ke sporu připojil.

Test Mercedesu G 500: Nesmyslně dokonalý, pozérsky účelný

AutoMoto

Obě tyto německé firmy tvrdí, že Nokia odmítla poskytnout Continentalu kýženou licenci, což ovšem finská firma popírá. Mannheimský soud, který v případu v úterý rozhodl, nicméně uvádí, že firmy Daimler a Continental neměly vůli ani přípravu uzavřít s Nokií licenční dohodu s férovými podmínkami.

Mannheimský soud tedy rozhodl, že Daimler porušil patentovou ochranu Nokie na telekomunikační technologie používané v autech pro jejich připojení k internetu. V extrémním případě se může stát, že Nokia bude požadovat zastavení prodejů aut používajících dotčené technologie v Německu, nebo alespoň jejich odpojení od internetu.

První jízda s Mercedesem EQC: Elektromobil, který to umí skrýt

AutoMoto

Podle Daimleru by se to týkalo zhruba poloviny aut prodaných v Německu, ovšem firma nepředpokládá, že by Nokia něco takového žádala. Aby to mohla udělat, soud by po ní předem požadoval složení jistoty ve výši 7 miliard eur (182,8 miliardy korun) na případná vyrovnání požadavků Daimleru v případě, že by se zákaz prodeje ukázal jako neoprávněný.

Daimler v prohlášení uvedl, že rozhodnutí soudu nerozumí a odvolá se proti němu. Continental také rozhodnutí kritizoval: „Tohle je přesně ta licenční dohoda, kterou po Nokii dlouhodobě požadujeme, a kterou v USA žádáme i soudně,” stojí v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Tento spor není první, který Nokia s Daimlerem v Německu vede. Celkem je jich deset; první žaloba byla dříve v letošním roce zamítnuta, a to stejným soudem, který nyní rozhodl ve prospěch Nokie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám