Hlavní obsah

Concorde žije. Tentokrát jako speciál od Aston Martinu

Novinky, fra, mb

Letos je to padesát let od vzletu legendárního letadla Concorde. Zákazníci Aston Martinu si to mohou připomínat dnes a denně, pokud si objednají speciálku DBS Superleggera Concorde Edition.

Foto: Aston Martin

Aston Martin DBS Superleggera Concorde Edition

Článek

Ačkoli konec letadla Concorde byl neslavný, zůstává tento stroj nepřekonaný ještě po padesáti letech. Je legendou. A právem. A kdo by měl lépe oslavovat tuhle britsko-francouzskou legendu než podobně legendární britská značka Aston Martin?

Automobilka tak u této přiležitosti postavila zajímavý speciál, založený na modelu DBS Superleggera.

Foto: Aston Martin

Všimněte si nezaměnitelné siluety na střeše Astonu.

Na autě je spousta detailů, které letadlo v barvách British Airways připomínají. Nejde jen o bílou barvu, která je naprosto stejná, jako má letadlo v muzeu, ani o odstíny modré a červené, použité v detailech. Jde třeba o siluetu letadla v šedé barvě, která je na karbonové střeše vozu. A i na malých výstupech vzduchu na bocích vozu můžeme vidět stylizované letadlo.

Ani to není všechno. Lišty prahů nesou označení registrace letadla G-BOAC. A na stínítku u řidiče jsou vyšité údaje o provozní výšce a rychlosti letu, tedy 60 tisíc stop (18,288 km) a Mach 2,04 (2 519 km/h), více než dvojnásobek rychlosti zvuku.

Foto: Aston Martin

Takhle rychle ani vysoko se s Astonem DBS neprojedete, ale Concorde to zvládal.

Takových rychlostí samozřejmě DBS Superleggera Concorde Edition nedosahuje, přeci jen je to auto. Motor pod kapotou zůstal sériový - dvanáctiválec o objemu 5,2 l s dvojicí turbodmychadel. Nabízí 715 koní a točivý moment 900 N.m. Na stovku zrychlí za 3,4 sekundy a maximální rychlost je 340 km/h.

Automobilka tuto speciálku přestavila 26. listopadu, na den přesně šestnáct let od posledního letu Concordu, načež byl umístěn jako exponát do muzea Aerospace v Bristolu. Vůz vznikne v deseti kusech, polovině počtu vyrobených Concordů. A kdo by jeden chtěl, musí se vypravit do bristolské prodejny Astonu, protože jen tady se dají auta objednat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám