Hlavní obsah

Citroën potvrdil vývoj nástupce C5, bude alternativou k SUV

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O nástupci Citroënu C5 ve formě komfortního sedanu či liftbacku, nikoliv SUV, se mluví už pár let. Nyní nás automobilka opět přesvědčuje o tom, že auto existuje, a dokonce je prý „báječné”.

Foto: Citroën

Citroën CXperience Concept

Článek

Pokud se nyní podíváte do katalogu Citroënu, na vrcholu uvidíte SUV C5 Aircross. Je to výborný vůz, ale tato francouzská značka proslula přeci jen něčím jiným, než jsou crossovery - sedany a liftbacky, „loděmi” na komfortním podvozku.

Test Citroënu C5 Aircross 2,0 BlueHDi: Zajímavý zvenčí, tichý uvnitř

AutoMoto

Jejich posledním ztělesněním byl model C5, který se přestal vyrábět v roce 2017. Už tehdy ale byla na světě idea nástupce v podobě konceptu CXperience a nyní automobilka potvrdila, že na nové generaci ryzí C5 bez přílepků pracuje.

Foto: Citroën

Citroën CXperience Concept

„Věřte nám, to auto existuje a je báječné,” uvedl pro web Autonews Europe Laurence Hansen, šéf produktů a strategie u Citroënu. Reagoval tak na námitku, že v roce 2018 automobilka hovořila o tom, že v roce 2020 bude nová C5 v prodejnách. „Je to pro nás opravdu důležitý vůz,” dodal.

A to i přes to, že právě střední třída, kam poslední C5 patřila, ztratila hodně velký kus trhu právě ve prospěch SUV a crossoverů. Tam patří již zmíněný C5 Aircross.

Foto: Citroën

Citroën CXperience Concept

Co o nové C5 víme? Zatím toho není moc a všechno jsou v podstatě spekulace. Tak třeba, že by měla stát na platformě EMP2, stejně jako Peugeot 508. Můžeme tedy nejspíš očekávat podobnou velikost vozu; zrovna oproti „pětsetosmě” ale bude vnitřek vozu snad prostornější.

Test Peugeotu 508 1,5 BlueHDi: Střední třídě teče do bot, Francouzi se tedy odlišili

AutoMoto

To znamená řadové čtyřválce pod kapotou vpředu napříč a možnost zástavby elektropohonu všech kol ve formě plug-in hybridní varianty. Tu z aut stojících na stejné platformě nabízí např. Opel Grandland X Hybrid4.

Kdy by nová C5 mohla být na trhu? Vzhledem k tomu, že zatím nebyly zachyceny maskované prototypy při testech, nijak brzy to nebude. Na druhou stranu, vhodný technický základ již Francouzi mají k dispozici.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám