Hlavní obsah

Číňané okopírovali původní Corvette, pojmenovali ji Delfín

Novinky, Marek Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Songsan SS Dolphin a neznalý by si řekl, že se dívá na původní Chevrolet Corvette z konce 50. let. Úplně k smíchu ale není - v útrobách je plug-in hybridní ústrojí, které vůz rozjede na 100 km/h za méně než 5 sekund.

Foto: Chevrolet

Skutečný Chevrolet Corvette C1 z roku 1958

Článek

Že čínské automobilky často bezskrupulózně kopírují design evropských či amerických aut, není nic nového. Automobilce Songsan se ale nyní povedlo něco opravdu nevídaného - vzali design původního Chevroletu Corvette a bez větších změn, alespoň na první pohled, ho na právě probíhajícím autosalonu v Pekingu představili pod názvem Songsan SS Dolphin.

Konkrétním modelem americké ikony, který se stal „inspirací”, byla generace C1 z let 1958-1960, tedy se čtyřmi světlomety vpředu a kapkovitými zadními světly. Stejné, nebo alespoň velmi podobné, zůstalo všechno - umístění světlometů, tvar přední masky včetně postranních otvorů v podobě trsátek, kontrastní „kapsy” za předními koly i tvar zádě s výfuky v rozích nárazníku.

Vůz je s délkou přesně 4,8 metru o podstatných 30 cm delší než originální Corvette C1. Rozdíl je také v pohonu - na rozdíl od řadového šestiválce či V8, které mohly pohánět Corvette, tady pracuje plug-in hybridní ústrojí.

Jeho základem je podle dostupných informací 1,5l benzínový motor. Elektromotor saje energii z 16kWh baterie, která má stačit na 90-100 km elektrické jízdy. Zrychlení na stovku má trvat 4,9 sekundy, což není vůbec špatná hodnota; výkon vozu není znám.

Foto: Chevrolet

Skutečný Chevrolet Corvette C1 z roku 1960

Víme však, že cena není nízká - základ přijde na 590 tisíc jüanů, tedy lehce přes 2 miliony korun. S exportem do Evropy samozřejmě nepočítejte.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám