Hlavní obsah

Čapkův památník v červenci zpřístupní spisovatelovu garáž, včetně dobového vozu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku od 4. července zpřístupní spisovatelovu garáž se stejným typem vozu, jakým jezdil. Připomene tak výročí 85 let od cesty Karla Čapka a jeho ženy Olgy Scheinpflugové autem po Alpách. Součástí budou i panely s informacemi pro návštěvníky, řekl ředitel památníku Zdeněk Vacek.

Foto: Škoda Auto

Škoda Popular Roadster

Článek

"Máme tady autentickou Čapkovu garáž, která nebyla nikdy zpřístupněna veřejnosti. Teď jsme ji vyklidili, čistíme a jednáme o tom, že by tam bylo vystaveno originální auto. Čapkovo se nedochovalo, ale stejný typ vozu se stejnou karosérií, dokonce se stejným rokem výroby by tam měl být vystaven," uvedl Vacek.

Nedávno jmenovanému šéfovi památníku je historie motorismu blízká. V minulosti podle archivních podkladů zrekonstruoval cesty Čapka a Scheinpflugové do Alp a méně známé aspekty vývoje spisovatelova vztahu k technice publikoval v knize Za volantem s Karlem Čapkem.

Před 130 lety se narodil literární velikán, který dal světu robota. Toto slovo však nevymyslel

Historie

Vacek poukázal na to, že zpřístupněním spisovatelovy garáže se rozšíří celá expozice, navíc tuto část budou moci navštívit i handicapovaní. Historický dům si vzhledem ke stavebním dispozicím prohlédnout nemohou, dostanou se jen do suterénu. "Takže ta garáž je pro ně dalším místem, kam se mohou podívat, aniž by museli do schodů," uvedl Vacek.

Foto: Profimedia.cz

Památník Karla Čapka ve Strži

Režim v památníku poznamenala podobně jako jinde koronavirová pandemie, naplánované akce se musely posouvat. "Samozřejmě máme problém s tím, že nám vypadly školní výpravy, které tvořily mimo letní sezonu většinu návštěvníků. Nicméně na Facebooku i na webu jsme pořádali znalostní soutěž, která měla docela hezký ohlas," řekl Vacek.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám