Hlavní obsah

BMW předalo miliontý elektrifikovaný vůz. Druhý milion chce překonat už za dva roky

Německá automobilka BMW prodala svůj miliontý vůz s elektrickým pohonem. Počítá přitom čistě elektrické vozy i ty hybridní. Do roku 2023 jich plánuje prodat dva miliony.

Foto: BMW

Předání miliontého elektrifikovaného BMW připadlo na novou vlajkovou loď iX.

Článek

Přibližně 70 procent z dosud prodaných elektromobilů byly hybridy, uvedl člen představenstva Pieter Nota u kulatého stolu s novináři. BMW má za to, že hybridy budou i nadále hrát důležitou roli, zejména pro zákazníky bez snadného přístupu k nabíječkám, dodal.

„Dodání našeho miliontého elektrifikovaného vozidla představuje milník v naší transformaci, a nyní už máme v hledáčku další. Naším cílem je překonat dvoumilionovou hranici během pouhých dvou let,“ řekl Nota.

Pokračování v modernizaci automobilů spalujících fosilní paliva je podle něj dalším důležitým krokem na cestě k tomu, aby se celé odvětví stalo udržitelnějším. BMW dlouhodobě investuje do široké škály technologií a s ohledem na snižování emisí se nesoustředí pouze na elektromobily. Staví se ale proti plošným zákazům nákupu aut se spalovacími motory.

BMW představilo plug-in hybridní Concept XM, má osmiválec a tisíc newtonmetrů

AutoMoto

Automobilka si stanovila cíl, že do roku 2030 zvýší poměr prodaných elektromobilů nejméně na polovinu. Má tedy konzervativnější metu než její konkurenti. Šéf BMW Oliver Zipse v říjnu uvedl, že společnost bude mít připravenou nabídku vozů s elektrickým pohonem, pokud některý trh do té doby zakáže vozy se spalovacím motorem.

BMW soustavně zdůrazňuje, že hlavní překážkou rychlejšího rozšíření elektromobilů mezi zákazníky je chybějící nabíjecí infrastruktura. Někteří analytici považují konzervativnější přístup automobilky za konkurenční výhodu.

Prodeje BMW v listopadu byly mírně pod úrovní loňského roku, uvedl Nota. Nabídku omezoval nedostatek čipů. Společnost však podle něj zůstává přesvědčena, že v porovnání s loňským rokem zaznamená růst tržeb.

První jízda s BMW iX: Futuristické SUV, které dokáže překvapit

Testy

V budoucnu v rámci elektrifikovaného portfolia automobilky bude přibývat spíše čistě bateriových elektromobilů na úkor dnes stále ještě dominantních hybridů. Pokud jde právě o bateriové elektromobily bez spalovacího agregátu, BMW se aktuálně spoléhá na hatchback Mini E, nestárnoucí i3, SUV iX3 a nedávno představené novinky - i4 a vlajkové SUV iX.

V průběhu příštího roku BMW Group tuto čistě elektrickou nabídku rozšíří o některé verze řady 7 a X1. V roce 2023 se k elektrickému portfoliu přidá i řada 5. Následovat bude nástupce Mini Countryman dostupný i jako elektromobil a rovněž elektrický Rolls-Royce Spectre.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám