Hlavní obsah

Bentley reinkarnoval kus své historie, předválečný unikát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jmenuje se Corniche, ale není to Rolls-Royce, nýbrž Bentley z roku 1939. Vznikl jen v jediném kuse a jeho historie byla smutná. Má však šťastný konec. Dostalo se mu znovuzrození, které započali nadšenci.

Foto: Bentley

Bentley Corniche

Článek

Že automobilka Bentley letos oslavila 100 let své existence, je známo - v červenci u této příležitosti představila úchvatný koncept EXP 100 GT. Dnes tu máme před sebou auto, kterému je letos osmdesát. Tedy alespoň některým jeho částem.

Jmenuje se Corniche a je považováno za dosud chybějící dílek ve vývoji designu automobilky. Jediný exemplář, který kdy existoval, vznikl v roce 1939. V srpnu toho roku procházel silničními testy, ale byl vážně poškozen při nehodě.

Foto: Bentley

Vůz při testech ve Francii v roce 1939 havaroval.

Šasi vozu se dostalo do továrny Bentley v britském Derby, jenže karoserie zůstala ve francouzském přístavním městě Dieppe. A byla zničena, když bylo toto město po začátku druhé světové války bombardováno Němci.

Až v roce 2001 se dobrovolníci z Nadace W. O. Bentleye a Nadace Sira Henryho Royce pustili do... chce se říci renovace, ale v podstatě to bylo nové vyrobení podstatné části auta. V roce 2018 se projekt oficiálně nastěhoval pod křídla automobilky Bentley a v roce 2019 ho dokončila divize Mulliner.

Foto: Bentley

Cit pro detail je úchvatný.

Panely karoserie byly vyrobeny ručně a laboratoř laků znovu našla přesně ten správný odstín barev podle dostupných historických pramenů. Stejně bylo postupováno v interiéru s panely i sedačkami a také jejich potahy. Dřevo je ohýbané v parní komoře a masku chladiče řemeslníci vyráběli tři měsíce.

Foto: Bentley

Barvu Bentley míchal podle dostupných historických pramenů.

Původní Corniche byl stavěný na zakázku pro řeckého závodníka Andrého Embiricose, karoserii navrhl designér Georges Paulin a postavila ji francouzská karosárna Pourtout.

Reinkarnovaný Corniche se světu naživo představí na přehlídce Salon Privé konající se 5. až 8. září a nenastěhuje se do garáže žádnému sběrateli, nýbrž zůstane ve flotile historických aut značky Bentley.

Reklama

Výběr článků

Načítám