Hlavní obsah

Audi vytáhlo autonomní elektromobil do ulic

Audi nyní, jako každý rok, vystavuje na veletrhu Consumer Electronics Show v Las Vegas a letos to je doopravdy hodně zajímavé. Návštěvníci se tam mohou projet v autonomním elektromobilu AI:ME s virtuální realitou.

Audi AI:ME v provozuVideo: Audi

 
Článek

Německá automobilka představila AI:ME už v minulém roce na veletrhu v Šanghaji, ale tam se jednalo pouze a statické prohlídky. V Las Vegas je ale všechno jinak.

Návštěvníci Consumer Electronics Show (CES) mohou ve „městě hříchu“ vyzkoušet to, čemu Audi říká „třetí obytný prostor“, tedy interiér autonomního konceptu, který je sám o sobě inteligentní a umí se přizpůsobit pasažérům. Prototyp navíc se speciálním povolením na focení vyrazil i do ulic.

Audi Sport chystá první elektromobil, konkurenta pro Porsche Taycan

AutoMoto

Audi láká na to, že jejich budoucí elektromobil nabídne cestujícím možnost komunikovat na různých platformách, bavit se nebo si užívat zaslouženou relaxaci po cestě z práce. Vůz má tři jízdní režimy AI: RACE, AI: TRAIL pro jízdu v terénu a především AI:CON pro využití na dálkové jízdě. Inteligentní systém auta pozná, jak se cítíte, a podle toho upraví klimatizaci, osvětlení interiéru či ideální vedení trasy.

Foto: Audi

Koncept Audi s názvem AI:ME v ulicích Las Vegas

Koncept je plně autonomní a podle Audi tak mohou jeho budoucí majitelé využít čas efektivněji a věnovat se třeba korespondenci nebo koníčkům. Pro zábavu jsou na palubě dvoje brýle s virtuální realitou, díky kterým podle Němců můžete třeba proklouznout do horské krajiny, což má pomáhat ve stresových situacích.

AI:ME vychází z koncepčního vozidla AI:CON z roku 2017. Má třiadvacetipalcová kola a inteligentní LED jednotky, které vydávají varovná i informační hesla nebo ukazují, kam má auto namířeno. Elektromobil se dá samozřejmě řídit i v normálním režimu, ale pokud je přepnutý do autonomního módu, volant a pedály se automaticky zasunou. Zajímavostí jsou i dveře auta, které se otevírají od sebe a tím dělají prostor uvnitř opticky větší.

Foto: Audi

Volant konceptu AI:ME

Test Audi S4 Avant a S7 Sportback: Nové dieselové pořádky

AutoMoto

Na závěr je nutné podotknout, že elektromobil je pouhým konceptem a není vůbec jasné, jak by vypadal, pokud by se měl doopravdy vyrábět. Autonomní řízení je navíc ve většině světa legislativou nepovolené a zatím se pouze připravují zákony a pravidla, která by ho upravovala.

Foto: Audi

Koncept Audi s názvem AI:ME má dveře, které se otevírají od sebe.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám