Hlavní obsah

ADAC provedl nárazový test auta se stromečkem na střeše

Novinky, Martin Žemlička

Německý autoklub ADAC provedl netradiční nárazový test, při kterém byl na střeše automobilu upevněn vánoční stromeček. Závěry testu jsou logické: špatně upevněný stromek je nebezpečím pro chodce, ostatní účastníky provozu, ale i pro samotnou posádku auta.

Článek

Jedle – raketa, tak nazval ADAC špatně zajištěný vánoční stromeček na střeše vozidla. Technici použili 30 kilogramů těžkou jedličku (což je na vánoční stromky bezpochyby nadprůměrná hodnota), se kterou rychlostí 50 km/h nabourali. Stromek byl zajištěn hodně ledabyle – pomocí pružné gumy, která byla háčkem zachycena na střešním nosiči. ADAC test neprovedl se sériovým autem, ale pouze se skeletem Opelu Astra.

Situace po nárazu se tedy dala očekávat – špatně zajištěný stromek po prudkém nárazu vyletěl ze střechy. Při druhém pokusu použili technici popruhy, stromek se při nárazu pohnul jenom minimálně a co je důležité, zůstal bezpečně připevněn na střeše. Lepší je i otočení stromku kmenem k přednímu sklu, protože tak méně vadí ve výhledu řidiče.

Reklama

Výběr článků

Načítám