Hlavní obsah

Test Chrysleru Sebring 2.0 CRD: kam s ním?

Novinky, Jan Čech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očekávat od Chrysleru Sebring moc nejde. Tohle je americký vůz, který si jen na evropské zájmy hraje. Ale až tak zcela americký také není. Kompaktní rozměry či motor z Volkswagenu ho prozrazují. Takže kam s ním?

Článek

Americké automobily jsou na evropských trzích celkem neuchopitelné. Jejich zájmy jsou zcela jinde, než kam hledí zhýčkaný starokontinentální zákazník. Chrysler Sebring by prý měl uspokojit i jeho.

Směs několika stylů

4850 x 1843 x 1497 mm jsou rozměry karoserie, které by měly určovat vše. Na rozvoru 2765 mm bychom tak auto zařadili někam na špičku střední třídy, ale pak se zadíváme na některé detaily (ohromné převisy, mohutná kola) a už chceme auto strčit ještě o stupínek výš. Bohužel designerům se mix stylů moc nepodařil. Přední nárazník má velikost radlice na sníh, zadní světla by mohla sloužit na hradě k osvětlování Královského letohrádku a počet vlisů na karoserii vypadá, že se návrhář při práci hodně nudil. I když posledně jmenovaný prvek byl s úspěchem použit na Chrysleru Crossfire. Tam však byl nasazen s větší pečlivostí a elegancí.

Při pohledu do interiéru se nejdříve zabývejme sedadly. Ta jsou celkem velká, ale jejich tvarování není nijak zázračné. Přesto zaujala variabilitou. Kolik znáte sedanů se sklopným opěradlem spolujezdce? Moc jich nebude, že? Tak k nim přičtěte ještě Sebring.

Místa je na předních sedadlech dost, na zadních už je dost problém u hlavy - rychle se svažující střecha omezuje místo a 188 cm vysoký člověk prostě chtě nechtě musí být neustále předkloněn.

Designerský polotvar č. 2

Naší redakci asi mít zastoupení značky nebude mít moc rádo. Ale prostě když udělá Chrysler přístrojovou desku s designem podobným tomu, co si kreslí školák tužkou do sešitu zeměpisu, opentlí to totální absencí měkčených plastů a završí instalací několika ovládacích prvků z dalších řad, pak je chválit nemůžeme. Alespoň, že ergonomie a přehlednost je příkladná.

Známe ho...

Chcete ještě jednou představovat motor použitý pod kapotou? Sice má označení 2,0 l CRD, ale jeho pravé jméno je 2,0 l TDI. Takže opět tu je 103 kW, tvrdý chod, ale dobrá pružnost i spotřeba a solidní zátah. Co o něm říct dalšího? Snad leda že by hlučný agregát chtěl víc utlumit.

Překvapivý drift

Automobil nás však překvapil i pozitivně. Čekali jsme, že podvozek bude americky měkký a "nanicovatý", řízení unylé a dlouhé... Ale nic z toho není pravda. Řízení je přesné a s celkem krátkým převodem a podvozek jede bezvadně. Je sice komfortněji nastaven, ale díky tomu je ideální na české "tankodromy".

Automobil má jednu vlastnost, která se u dnešních předokolek moc nevidí. Vozu totiž velmi rychle ustřeluje zadek, a to s takovou razancí, že je to až překvapující. Prudší zatáčka a zadní kola náhle zasyčí a přesunou zavazadelník o nějaký ten půlmetr vedle. Kdo nemá naježděno, ten bude nespokojený. Kdo se však s autem rád popere, ten zajásá. Dlouhý výjezd z dálnice u Velkých Popovic odjel Sebring ve stylu rallyového vozu a následný kruhový objezd automobil proplaval jako gumová kačenka ve vaně.

Technické údaje
Chrysler Sebring 2.0 CRD
Motor
Zdvihový objem1968 ccm
Max. výkon103 kW při 4000 ot./min
Max. točivý moment320 N.m při 1750 ot./min
Spotřeba (l na 100 km)
Město8,2
Mimo město5,1
Kombinace6,2
Výkony
Max. rychlost203 km/hod
Převodovka
šestistupňová manuální
Rozměry a objemy
Délka4850 mm
Šířka1843 mm
Výška1497 mm
Rozvor2765 mm
Objem zavazadelníku441 l
Provozní hmotnost1650 kg
Nárazové testy Euro NCAP
Ochrana posádky-
Ochrana dětí-
Ochrana chodců-
Ceny
Základní cena vozu709 000 Kč
Základní cena motorizace759 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

TEST: Retro křižník Chrysler PT Cruiser

Amerika třicátých let. Chicago je v zajetí mafie a po silnicích se prohání vozy ladných křivek, nad kterými leckteré mužské srdce ustrne. Ten pocit mrazení...

Test Chrysleru 300C 3.0 CRDi: The Godfather

Chrysler 300C je jeden z nejzajímavějších automobilů na našem trhu. Vůz s tak silným image téměř nenajdete. Oči kolemjdoucích a kolemjedoucích jsou k čelní...

Výběr článků

Načítám