Hlavní obsah

Škoda příští rok plánuje prodat 3200 elektrifikovaných aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škoda Auto plánuje v příštím roce prodat v Česku nejméně 3200 aut na elektrický pohon. Z toho 2500 vozů bude elektrické Citigoe iV a zhruba 700 aut bude Superb v provedení plug-in hybrid.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Škoda Citigoe iv na autosalonu v německém Frankfurtu

Článek

Pokud se plány tuzemské automobilky Škoda naplní, výrazně pohnou s trhem elektrických aut v tuzemsku. Elektromobilů zatím jezdí v Česku jen něco přes dva tisíce. Letos se jich od ledna do září prodalo 586, což je meziroční nárůst o čtvrtinu.

Škoda apeluje na stát, chce větší podporu elektromobility

AutoMoto

Škoda uvedla na trh model Citigoe iV jako svůj první bateriový elektromobil zhruba před měsícem.

V současnosti podle vedoucího českého zastoupení Luboše Vlčka registruje přes 360 objednávek. Do konce roku přijde na trh také plug-in hybridní Superb.

Foto: Škoda

Škoda Superb iV

Citigoe iV je v nabídce od 430 tisíc korun, což ho činí nejlevnějším elektromobilem na českém trhu. Pro příklad, Renault Zoe začíná na 837 tisících korun a Hyundai Ioniq Electric, který už je ale podstatně větší, na 900 tisících korun. Hybridní Superb vyjde nejméně na 877 tisíc korun.

Nová Škoda Octavia bude odhalena začátkem listopadu

AutoMoto

Příští rok bude následovat Octavia nové generace v hybridním provedení a ke konci roku elektrické SUV s dojezdem 500 km a kufrem o objemu 560 litrů. Do konce letošního roku Škoda nabídne modely Scala a Kamiq na CNG. V příštím roce přibude s pohonem na zemní plyn i Octavia.

Na začátku příštího roku bude na elektromobilitu připraveno všech 230 prodejních center značky. Centra mohla volit ze tří různých úrovní vybavení pro elektromobilitu od minimálního rozsahu pro prodej a servis až po business variantu s rychlodobíjením a dalšími službami.

V únoru příštího roku bude mít 40 dealerů firmy experty na vysokonapěťové operace elektromobily.

Foto: Škoda

Škoda Citigoe iV

Od příštího roku začne pro automobilky platit nová regulace, která pro ně v případě nesplnění emisních limitů 95 gramů CO2 na kilometr bude znamenat sankce. Automobilky se proto snaží své portfolio rozšířit o co nejvíce nízkoemisních modelů.

Tvrdší daň za koupi starších aut? Svaz chce rozšířit ekopoplatek

AutoMoto

Škoda již dříve uvedla, že chce v druhé polovině příštího desetiletí mít své výrobní závody CO2 neutrální a do roku 2050 počítá s celkovou uhlíkovou neutralitou.

V roce 2025 by měly 15 procent až čtvrtinu prodejů značky tvořit vozy na elektrický pohon. Pro ilustraci - za rok 2018 Škoda prodala 1 253 700 aut, z čehož čtvrtina je 313 425 aut.

Foto: Škoda

Citigoe iV má baterie uložené v podlaze, jako řada jiných elektromobilů.

Ředitel Škody Auto pro vnější vztahy Michal Kadera řekl na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, že by stát měl podporovat nákup elektromobilů firmami a podílet se na budování dobíjecích stanic.

Rozšíření elektromobility má podle něj tři podmínky: musí být na trhu dostatek dostupných modelů, musí existovat síť dobíjecích stanic a lidé musí mít o nákup elektromobilů zájem. Upozornil na to, že dobíjecích míst je nyní velmi málo, v celém Česku přibližně 400.

Anketa

Uvažujete nad pořízením elektromobilu?
Již jezdím elektromobilem
3 %
Ano, jezdím jen po městě
4,8 %
Ano, a jezdím i delší trasy
11,7 %
Nejsem rozhodnut/a
1 %
Ne, jsou příliš drahé
29,6 %
Ne, nesplňují mé potřeby
49,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 998 čtenářů.

Reklama

Související články

Na vzdálenou chatu elektromobilem? Ano, ale...

Ta otázka mě napadla už dřív – dají se elektromobilem v Česku jezdit i dlouhé vzdálenosti? Ve velkých městech je to relativně snadné, veřejných nabíjecích...

Výběr článků

Načítám