Hlavní obsah

Odstartoval slavný závod, který potěší fanoušky veteránů

Sedmatřicátý ročník obnovené Mille Miglia odstartoval v italské Brescii a pro fanoušky veteránů je to pastva pro oči. V závodě jede 430 aut pětasedmdesáti různých značek včetně Bugatti, Alfy Romeo, Astonu Martin nebo Mercedesu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: 37. ročník závodu Mille MigliaVideo: AP

 
Článek

V debatě o nejslavnějších automobilových závodech na světě musí vedle Le Mans a Targy Florio zaznít také Mille Miglia - tisíc mil dlouhý závod střední Itálií, který se jel čtyřiadvacetkrát v letech 1927 až 1957. Od roku 1977 byl obnoven pro auta, která se mohla účastnit toho původního.

Proto tu milovníkům starých aut oči přecházejí. Porsche 356 a Mercedes 300SL jsou jen začátek, k vidění jsou i mnohem starší auta, např. značky Officine Meccaniche, zkráceně OM.

Dnes tuto automobilku téměř nikdo nezná, ale byl to právě vůz OM 665 Superba, který vyhrál úplně první ročník Mille Miglia v roce 1927. Giuseppe Morandi a Ferdinando Minoja tehdy ujeli tisícimílovou trať za 21 hodin, 4 minuty a 48 sekund.

Foto: Profimedia.cz

OM 665 Superba

Dnes se Mille Miglia jede spíš na přesnost než na rychlost, a trasa je rozdělena do čtyř dnů. První, středeční část závodu vedla z Brescie do Cervie. Během čtvrtka jedou závodníci z Cervie do Říma, v pátek se vracejí na sever do Boloni a v sobotu dorazí zpět do Brescie. Trasa se snaží co nejpřesněji kopírovat tu původní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám