Hlavní obsah

Mitsubishi nabízí slevy na servis za ukázněnou jízdu. Stojí to však soukromí

Mitsubishi v USA spustilo projekt, ve kterém mohou motoristé za sdílení informací o své jízdě s pojišťovnami získat kromě levnější pojistky také slevy v servisu, mimo jiné. Je třeba dodržovat rychlost a vyvarovat se prudkého brzdění. A smířit se se ztrátou soukromí, kdykoliv člověk sedne do auta.

Foto: Marek Bednář, Novinky

Mitsubishi v USA nabízí majitelům slevy za to, že odhalí své jízdní návyky. Na ilustračním snímku model Eclipse Cross

Článek

Americká divize automobilky Mitsubishi spustila projekt, který ukázněným řidičům může zajistit určité výhody, jako např. slevy na servisní úkony u dealerů či na příslušenství k vozům. Jediné, co musí motoristé udělat, je stáhnout si aplikaci do telefonu a sdílet data o své jízdě.

Ovšem data nebudou sdílet s automobilkou, nýbrž se svou pojišťovnou. Primárním účelem sběru dat je pomoci pojišťovnám porozumět řidičským návykům jednotlivých lidí a podle toho upravit jejich pojistku.

To znamená, že účastníci projektu mohou po nějaké době dostat slevu i na pojištění vozu. Zejména tehdy, budou-li jezdit co nejplynuleji, nebudou-li překračovat dovolenou rychlost a vyvarují-li se prudkého brzdění.

Prudkému brždění se někdy nejde vyhnout

Problém s takovýmito kritérii je, že dnes a denně nastávají situace, při kterých musíte nečekaně prudce zabrzdit – např. vám někdo nedá přednost na křižovatce. Podobně je občas nutné překročit dovolenou rychlost, i když je pro vás jinak písmem svatým, např. kvůli uhnutí sanitce anebo bezpečnému předjetí.

Budou-li mít pojišťovny informace o takovýchto manévrech bez kontextu dané situace, mohou řidiče vyhodnotit jako rizikového a pojistné zvýšit, argumentuje web Engadget s odkazem na Wall Street Journal, který zprávu přinesl.

Z nevýhod to není všechno. Aby aplikace dokázala vyhodnotit, jestli řidič nepřekročil dovolenou rychlost, musí sbírat také data o poloze vozu. Navíc data patrně nebudou anonymizovaná, má-li být možné upravit pojistku.

Anketa

Obětovali byste své soukromí za slevu na pojistném či servisu?
Ano
0 %
Spíše ano
0 %
Nevím
0 %
Spíše ne
0 %
Ne
0 %
Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám