Hlavní obsah

Typické londýnské taxíky budou nově elektrické, nabídnou šest míst

Novinky, maž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční londýnské vozy taxislužby se začínají měnit - nahrazují je elektrické verze. Ty nedaleko britského Coventry vyrábí firma London Electric Vehicle Company (LEVC), kterou vlastní čínská automobilka Geely.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Typické černé londýnské taxíky budou ekologickéVideo: AP

 
Článek

Nové černé taxíky jsou poháněné benzínovým tříválcem, který dovede jet v čistě elektrickém režimu. Na něj ujede zhruba 130 kilometrů, dalších bezmála 600 kilometrů lze jet na benzín.

Uvnitř najdou cestující šest sedaček (nástup do vozu by měl být jednodušší i pro osoby se sníženou pohyblivostí) a panoramatickou střechu pro lepší výhled. Zadní dveře se otevírají proti směru jízdy, podobně jako u drahých limuzín, a díky tomu se do nového taxíku pohodlněji nastupuje. Cestující budou mít k dispozici wi-fi síť, USB sloty a elektrickou zástrčku (kupříkladu pro dobití notebooku).

Vzhledem k tomu, že výrobce taxi automobilů LEVC vlastní čínský Geely (patří mu i Volvo) nepřekvapí, že byly použity některé díly od Volva. Základní cena za nové elektrické taxi je astronomická (v přepočtu 1,6 miliónu korun), Londýn ale bude poskytovat dotace. A s provozem těchto vozů se počítá též v dalších městech i mimo Británii. Sonduje například Amsterdam.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám