Hlavní obsah

Kde v Evropě nejsou povinné zimní pneumatiky? Překvapí Polsko

Novinky, maž

Zimní pneumatiky jsou povinné ve většině zemí Evropy. Několik výjimek se přesto najde, kupříkladu Dánsko, Polsko, Nizozemsko nebo některé jižní státy, zmapoval Ústřední automotoklub ČR (ÚAMK).

Foto: Martin Žemlička, Novinky

Článek

Většina zemí, Českou republiku nevyjímaje, má předepsanou povinnost zimních pneumatik. Je to správné a je to logické – v zimě v našich klimatických podmínkách také nechodíte v sandálech. U zemí z jihu kontinentu, kde jsou zimy mírné, je celkem logické, že zimní přezutí není nutné vyžadovat. Jde kupříkladu o Španělsko nebo Portugalsko.

V rámci Evropské unie najdete šestici zemí, kde legislativa neupravuje použití zimních pneumatik. Kromě dvou výše zmíněných jde o Belgii, Dánsko, Nizozemí a Polsko.

V Laponsku od října do dubna

Ukrajina a Švýcarsko mají pneumatiky doporučené; všechny ostatní je mají v určitém období povinné. V případě Itálie jsou povinné na severu země, v Maďarsku a v Chorvatsku je použití zimních pneumatik upraveno značkou. V Estonsku, Finsku, Francii, Německu, Rakousku, Slovinsku, Slovensku, Švédsku a České republice musíte mít během zimního období zimní pneumatiky, pokud jsou „zimní podmínky”.

V severských zemích musíte mít „zimáky” vždy v konkrétním období, obvykle od listopadu do března. V případě Laponska od října do konce dubna.

Za nepoužití zimních pneumatik v zahraničí hrozí vysoké pokuty – pokud kvůli letnímu obutí zablokujete silnici. Kupříkladu v Rakousku za tento skutek zaplatíte pokutu až 5000 eur, tedy 125 tisíc korun. Za nesplnění povinnosti zimního obutí se v této zemi platí 35 eur, v Německu 40–80 eur.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám