Hlavní obsah

Na zimní pneumatiky letos přezuje 96 procent Čechů, jsou disciplinovanější než Němci

Novinky, ČTK, maž

Čeští řidiči jsou disciplinovaní. Letos podle průzkumu na zimní pneumatiky přezuje 96 procent českých řidičů. Například v sousedním Německu jezdí každoročně bez zimních gum více než deset procent vozů, uvádí průzkum agentury IPSOS pro společnost Essox.

Foto: Petr Horník, Právo

Přezutí pneumatik

Článek

Podle průzkumu čeká téměř třetina řidičů na přezutí až na první polovinu listopadu. Kvůli ochlazení v posledním týdnu zaznamenaly pneuservisy o třetinu vyšší zájem o přezouvání. Čekací doba na přezutí se pohybuje od pěti pracovních dnů až po deset ve větších městech. I z ankety Novinek mezi čtenáři vyplynulo, že přezuto do včerejšího dne měly téměř dvě třetiny hlasujících. [celá zpráva]

Nejvíce řidičů bude na letních pneumatikách jezdit letos v zimě v Praze (7,8 procenta) a v Karlovarském kraji (6,3 procenta). Nad celorepublikovým průměrem podílu řidičů s letními pneumatikami je ještě Moravskoslezský kraj, kde nebude přezouvat 4,4 procenta řidičů.

Bez zimního obutí pokuta 2500 korun

Přibližně polovina českých řidičů najezdí v zimním období od začátku listopadu do konce března méně než 5000 kilometrů. Z této skupiny se rekrutuje nejvíce těch, kteří odmítají přezouvat.

Zimní pneumatiky lze snadno poznat podle symbolu horského masivu se sněhovou vločkou na boku pneumatiky, dále se používá označení M+S, MS, M/S nebo M.S. Zimní pneumatika musí mít výšku vzorku minimálně čtyři milimetry. Za jízdu bez zimních pneu hrozí pokuta až 2500 korun.

Pokud jsou zimní podmínky, je podle ÚAMK tato povinnost i ve Francii, v Německu nebo na Slovensku, a to bez ohledu na datum. V Rakousku tato povinnost za zhoršených podmínek platí od listopadu do 15. dubna.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám